Annonce
Bolig og livsstil

Varm luft og familiesammenhold: Tre generationer sammen om at flyve luftballon

Familien Koefoed dyrker en anderledes hobby. De flyver i luftballon. Med i teamet er også mormor og bedstefar. Her er der dog kun to generationer i luften. Fra venstre mod højre ses tvillingebrødrene Esben og Carl Koefoed-Rasmussen og deres mor og far: Katrine og Morten Koefoed-Rasmussen. Foto: Privat
Når luftballonen OY-KOM stiger til vejrs, er det hele familien Koefoed, som er involveret. Mormor, bedstefar, forældre og børnebørn tager på luftballonferier i Italien og Tyskland, men også gerne en aftentur i det sønderjyske, når vejret tillader det.

Det er en ganske almindelig mandag i familien Koefoed-Rasmussens hjem i Løjt Kirkeby, der ligger lige uden for Aabenraa. Morten Koefoed-Rasmussen har været på arbejde. Han er sælger og lageransvarlig hos et firma, der specialiserer sig i diesel-reservedele. Hans kone, Katrine Koefoed-Rasmussen, er sundhedsplejerske, og deres tvillingedrenge Carl og Esben på ni år har været i skole.

Men deres aften står på en aktivitet, som for de fleste er langtfra almindelig. Nok nærmere spektakulær. For familien Koefoed er sammen om en hobby, som ikke er særligt udbredt i Danmark. De flyver i luftballon.

- Det er bare en fed oplevelse, og så er vi fælles om det som familie. Alle er motiveret på hvert deres niveau, og alle har en opgave, fortæller Morten, og hans kone tilføjer:

Annonce

- Glæden ved det er også, at vi gør det, når vi har lyst. Når vi flyver, er det nu og her. Så er der mange ting, som viger for en ballontur. Støvsugning for eksempel. Blæser det omvendt for meget, dropper vi det bare. Så kan vi grille i stedet for.

Et familieforetagende

I Danmark er der indregistreret 40 luftballoner og omkring 50 certificerede piloter. Familiens luftballon er den eneste aktive i Sønderjylland, så er der et par stykker på Fyn, en håndfuld i Midtjylland og en del på Sjælland. Det er ikke alverden sammenlignet med de sydeuropæiske lande, men vejret i Norden er heller ikke lige så varmt og stabilt.

Det er ikke ensbetydende med, at der er ikke er gode dage for en tur i luftballonen OY-KOM, der står klar i en trailer i garagen. Men det er ofte på dagen eller aftenen for flyvningen, at familien beslutter sig for, om vejret tillader det. Morten har holdt øje med vejrudsigten hele dagen og talt med meteorologer fra DMI to gange.

- For at kunne flyve skal vinden være under 10 knob. Det vil sige under fem meter i sekundet. Luftmassen skal være stabil, termikken skal have lagt sig, og så skal himlen gerne være skyfri. Hvis der er skyer, kan man ikke lade være at tænke: Er der regnvejr i dem? Eller turbulens? Det er en rar følelse, at man rent visuelt kan se, at himlen ser fin ud til en flyvning, forklarer Morten, som har kunnet kalde sig luftballon-pilot siden 2015, hvor han tog certifikatet.

Tvillingedrengene Esben og Carl Koefoed-Rasmussen dyrker fodbold og cykling i deres fritid, men at flyve luftballon med familien kan noget helt særligt. Her har de lige foldet familiens luftballon OY-KOM ud på en mark i den sønderjyske by Løjt. Fra venstre mod højre ses Carl, Esben, deres mor og far (Katrine og Morten Koefoed-Rasmussen) og mormor Lene Koefoed-Toft. Foto: Mette Pørtner Jensen
Med toplinen holder bedstefar og barnebarn ballonen under kontrol, mens den fyldes med varm luft. Foto: Mette Pørtner Jensen
Når familien Koefoed skal ud at flyve i luftballon i deres hjemby Løjt Kirkeby, kommer der ofte naboer og bekendte for at kigge på eller give en hjælpende hånd. Foto: Mette Pørtner Jensen

Bortset fra et par skyer er denne august-himmel klar blå. Flyvninger i luftballon finder typisk sted to timer efter solopgang eller to timer inden solnedgang, for det er tidspunkter på dagen, hvor vinden ofte lægger sig. Om dagen opvarmer solen jorden og skaber termik, som er varm luft, der stiger opad. Vejrudsigten ser ud til at holde, og det samme gør familiens aftale. Klokken nærmer sig 18.30, og bedsteforældrene, Kurt og Lene Koefoed-Toft, ankommer.

Glæden ved det er også, at vi gør det, når vi har lyst. Når vi flyver, så er det nu og her. Så er der mange ting, som viger for en ballontur. Støvsugning for eksempel. Blæser det omvendt for meget, dropper vi det bare. Så kan vi grille i stedet for.

Katrine Koefoed-Rasmussen, mor i luftballonfamilie

For selv om det er Morten, der er piloten, kræver det et team og samarbejde at få ballonen i luften. Med 20-30 flyvninger om året har familien Kofoed efterhånden godt styr på rutinerne. Tvillingedrengene Esben og Carl ved lige præcis, hvad deres opgaver er, for de har fløjet, siden de var fire år. Med havregryn og spegepølsemadder i maven og praktisk ballontøj på kroppen forvandler de tre generationer sig til en dynamisk gruppe, der kunne gøre selv den mest velfungerende myreture misundelig.

- Katrine har overblikket, børnene og mormor og bedstefar har hver deres ansvar, og jeg er in charge for flyvningen. Alle føler sig med i det, fortæller Morten.

- Vi siger ikke, at Morten skal ud at flyve. Vi siger, at vi skal ud at flyve, tilføjer hans kone.

Esben Koefoed-Rasmussen i fuld gang med at gøre luftballonen klar til flyvning sammen med sin bedstefar, Kurt Koefoed-Toft. Foto: Mette Pørtner Jensen
Katrine Koefoed-Rasmussen og hendes søn, Esben, gør sig klar til at stå i ballonens munding, når der skal blæses luft ind. Foto: Mette Pørtner Jensen
Esben Koefoed-Rasmussen står i ballonens munding sammen med sin mor. De holder hullet åbent, så ventilatoren kan blæse ballonen fuld af luft. Foto: Mette Pørtner Jensen
- Det er pilotens ansvar, at en flyvning går godt, forklarer Morten Koefoed-Rasmussen, som aldrig har haft en ubehagelig oplevelse med luftballonen, men sikkerhed har også første prioritet. Foto: Mette Pørtner Jensen

10 minutter efter står vi på en mark i Løjt, og både den flettede kurv og tasken med ballonen, der består af 800 kvadratmeter stof og kan indeholde 2300 kubikmeter luft, er på vej ud af traileren. Naboer og venner er kommet for at se på, for det er to af familiens bekendte, som får en tur i ballonen denne aften. De har aldrig prøvet det før.

- Vi vil gerne være med til at udbrede sporten og bidrage positivt til området. Det er altid sjovere, jo flere vi er, synes Morten.

Annonce

Ferie for en ballonfamilie

Denne aften er en almindelig hverdag, men familien tager også på ferie med luftballonen. De har været i Sverige og Tyskland, og denne sommer var de knap to uger i Italien i forbindelse med et stævne, hvor 50 luftballoner deltog. Alle seks kørte de 1900 kilometer fra Aabenraa til startstedet i Italien. Vækkeuret ringede klokken halv fem om morgenen, for man skal være tidligt på færde, også selv om det er ferie. Tidligere end termikken. Familiemedlemmerne skiftedes til at sidde i følgebilen og til at flyve i ballonen over Umbrien, hvor de kunne nyde udsigten til bjerge, borge og italienske landsbyer.

- Det er en perfekt ferie for en ballonfamilie, fortæller Katrine, og resten af familien er enige.

Når dagens flyvning var overstået hen ad formiddagen, stod den på feriehygge.

- Så er vi ved poolen og sover lidt, fortæller drengene, og deres far tilføjer:

- Og spiser lækker italiensk mad.

Luftballonen OY-KOM har været i familiens eje i 10 år. Denne sommer var den 12 dage i Italien til et stævne, som ses på billedet. Dagen efter hjemkomsten nåede familien lige akkurat at deltage i DM i luftballon, der foregik på Nordfyn. - Der er selvfølgelig nogle, der er med for at vinde, men mange er også med for det sociale. De fleste kender hinanden på kryds og tværs, fortæller Katrine Koefoed-Rasmussen. Privatfoto
Foto fra luftballonen OY-KOM til et stævne i Italien. Foto: Privat

Men det er ikke meget, familien snakker og slapper af under ballon-opsætningen, for det kræver koncentration og timing. På kurven bliver der spændt en brænder, som skal testes. Det er den, som skal sørger for den varme luft i ballonen, der gør, at den stiger til vejrs. Men inden da skal en ventilator fylde ballonen med kold luft. Katrine og Esben holder ballonens munding, mens Carl og bedstefar Kurt står i den anden ende og holder toplinen, der er fæstnet til toppen af ballonen.

Luftballon i Danmark

I Danmark er der i dag cirka 40 aktive ballonpiloter med 50 indregistrerede balloner i Dansk Ballonunion, som blev stiftet i 1981.

Omkring ballonerne er der ofte opbygget faste teams af piloter og besætningsmedlemmer eller crews.

Flere balloner med teams er organiseret i klubber, hvor man melde sig ind. Enten for at opleve ballonflyveture eller begynde på pilotuddannelsen.

Overvejer man en pilotuddannelse, skal man regne med en udgift på 30.000-40.000 kroner. Det tager minimum et halvt år, men de fleste bruger et til to år.

Uddannelsen består både af et teoriforløb og et praktisk forløb hos en balloninstruktør.

Dansk Ballonunion kan i år fejre 40-års jubilæum. Det sker blandt andet med jubilæumsflyvninger over hele landet i efteråret og et jubilæumsarrangement på Egeskov Slot på Fyn 26. september.

Læs mere på  www.ballonunion.dk.

Ballonen begynder at vokse, og som en sommerfuglelarve i transformation folder den sig ud i gul, rød og en lille plet i toppen, der er lyserød. Pletten har givet den kælenavnet Pink Spot.

Annonce

Et generationsskifte

Familiens ballon er 10 år gammel, men hobbyen tager sin begyndelse endnu længere tilbage hos tvillingedrengenes bedstefar. Hans ven havde en luftballon, og Kurt hjalp tit med til flyvningerne.

- På et tidspunkt måtte jeg tage en beslutning, og så købte jeg selv en luftballon, husker Kurt, som fik sit certifikat i 1994.

Sådan gik det til, at han og hans kone, Lene, blev grebet af et liv med luftballoner. Ligeledes gik det deres datter Katrine. Hun og Morten har kendt hinanden, siden de var 16 år, og Morten blev helt naturligt bidt af det. På den måde er der stille og roligt sket et generationsskifte for ballonen, selv om hele familien stadig er en del af hobbyen.

- De fleste kommer i gang med at flyve luftballon igennem familie og venner, for det er en dyr investering. En ny luftballon koster omkring 450.000-500.000 kroner. Så er det mere tilgængeligt med svævefly eller motorfly, som familien indimellem møder, når de er i luften.

- Så vipper de lige med vingen til en hilsen, kan Morten fortælle.

Carl Koefoed-Rasmussen holder toplinen til luftballonen sammen med sin bedstefar, Kurt Koefoed-Toft. Foto: Mette Pørtner Jensen

Ud over det er luftrummet ret frit, medmindre de bevæger sig ind i kontrolleret luftrum i forbindelse med en lufthavn, så skal de have radiokontakt. En luftballon kan kun flyve med vindens retning, og altså kun gå op eller ned. Der er ikke nogen øvre grænse for, hvor højt den kan gå.

- Men allerede fra 500 meters højde kan du herfra både se Fyn og Vesterhavet, forklarer Morten.

En luftballon skal følge luftfartsregler og -reguleringer, som blandt andet betyder, at der skal tages hensyn til dyrebesætninger, byer og el-ledninger.

- Det er et af de eneste flyvefartøj, der kan svæve lige over trætoppene. Man kan komme så tæt på jorden, at man kan snakke med folk. Vi tager altid hensyn, men langt de fleste synes, det er vildt sjovt, når vi kommer, fortæller Katrine.

Annonce

Turen går til Bolderslev

Indtil videre er der heller ikke andet en begejstring i luften omkring luftballonen på marken, der har pustet sig op til fuld størrelse. I aften er der østenvind, så planen er at lande omkring byen Bolderslev cirka 20 kilometer væk. Morten er i kurven, og passagerne kommer også om bord. Brænderen hvæser varm luft i ballonen, som letter fra jorden og stiger op mod den blå himmel. På overraskende kort tid er den ikke mere end en prik på himlen.

Ballonen stiger til vejrs, mens Katrine Koefoed-Rasmussen vinker. Carl Koefoed-Rasmussen og hans mormor kan tage en pause, for nu er det vigtigste arbejde overstået. Foto: Mette Pørtner Jensen
I luftballonen er Esben (t.v.) og Carl (i midten) Koefoed-Rasmussens far og et par af familiens bekendte. Ballonen lander nær Bolderslev. Drengene og deres mor (t.h.) pakker sammen og følger efter i bil. Foto: Mette Pørtner Jensen
Luftballonen OY-KOM i luften over Løjt i Sønderjylland. Foto: Mette Pørtner Jensen

Katrine følger dens færd på en app. Den flyver med 12 kilometer i timen, som er det samme som seks knob. Nu er resten af familiens opgave at følge ballonen i følgebiler. Der er ikke gået mere, end en halv time til 45 minutter, fra vi kom, til den lettede.

- Det gik da så fint, kan jeg som en ret begejstret journalist ikke lade være med at udbryde.

- Ja, som altid, svarer Carl, og hans bror ligner én, der er enig.

Det er en tradition, at man bliver døbt med champagne, når man har fløjet med luftballon for første gang. Sådan en dåb har deres bedstefar givet tvillingerne. Selv om man ofte får et navn, der er knyttet til det sted, hvor man lander i luftballonen, fik Esben og Carl navnet Brødrene Løvehjerte på grund af deres store mod. Og de ligner da også to, som har tænkt sig at følge i familiens fodspor. Eller måske mere præcist formuleret: i familiens flyveretning.

Annonce

Mest læste

Det sker

Guide til julehygge og mange andre unikke oplevelser: Din weekend på Østerbro

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Bolig og livsstil

Broderi, bajer og bandeord: -Jeg vil hellere have klippet fingrene af end at brodere missekatte i en robåd

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Annonce