Annonce
Fernisering

Vær med til at åbne 'Arven efter Anne Marie Carl-Nielsen og få en ørkenvandring ud over det sædvanlige

Sophia Kalkau er ved at gøre det sidste færdigt ved sit værk, der er en del af arven efter Anne marie Carl-Nielsen. Foto: Privat
Hvis du ikke lige har noget af det ypperste kunst på væggene, skal du næsten kunne sælg sand i Sahara for at få udsolgt til efterårets kunstudstillinger. Heldigvis er begge dele præcis, hvad udstillingen på Den Frie har. Altså kunst og sand.

Fredag får du kunst mellem fingrene og sand mellem tæerne, når du træder ind i det kuperede landskab i Den Fries underjordiske univers, hvor 100 tons sand sammen med himmelblå vægge danner baggrunden for Wael Shawkys dragende filmværk Al Araba Al Madfuna III, hvor myter, fakta og fiktion sammenvæves i en fortælling om menneskets stræben.

Her er der nemlig både fernisering på den egyptiske kunstners værker, festtaler af kulturministeren og museumsdirektøren, samt mulighed for at opleve 'Arven - efter Anne Marie Carl-Nielsen' helt tæt på.

- Gennem hele sin karriere insisterede Anne Marie Carl-Nielsen på selvstændighed og nytænkning – noget som kommer til udtryk i de mange bestillingsopgaver, store monumenter og minutiøse skitse- og modelstudier som udgør hendes værk, siger museumsinspektør, Dina Vester Feilberg.

Annonce

Arven efter Carl-Nielsen

Anne Marie Carl-Nielsen tilhørte kredsen af stiftere omkring Den Frie Udstilling, og var medlem af sammenslutningen fra 1892 og frem til sin død i 1945. Hun var anerkendt og efterspurgt i sin samtid og den første kvindelige billedhugger i verden, der opførte en rytterstatue på bestilling.


Gennem hele sin karriere insisterede Anne Marie Carl-Nielsen på selvstændighed og nytænkning – noget som kommer til udtryk i de mange bestillingsopgaver, store monumenter og minutiøse skitse- og modelstudier som udgør hendes værk

Dina Vester Feilberg

- Alligevel er hun med tiden gledet ud i periferien og marginaliseret i en dansk kunsthistorisk sammenhæng, forklarer Dina Vester Feilberg.

Parallelt med Arven - efter Anne Marie Carl-Nielsen viser Glyptoteket den hidtil største monografiske udstilling om Anne Marie Carl-Nielsen siden mindeudstillingen på Den Frie året efter hendes død i 1946. Lydvandringen 'Den uudslukkelige' følger i Anne Marie Carl-Nielsens fodspor gennem fortidens København fra Glyptoteket til Den Frie Udstillingsbygning.

Wael Shawky udstiller i Den Fries underjordiske udstillingsrum Minus 2. Foto: Wael Shawky

Wael Shawky er kendt som en stærk historiefortæller. På baggrund af et omfattende researcharbejde sammenkobler han personlige oplevelser og sociologiske analyser med historiske og litterære kilder.

- Koblingen omsættes til en stærk dynamik i fortættede og kraftfulde filmværker, hvor historiske emner indsættes i en samtidig kontekst, og nutidige konflikter perspektiveres igennem en historisk optik, siger Dina Vester Feilberg, der har set 100 tons sand blive transporteret ind på museet på Østerbro de sidste par dage.


Program for fernisering fredag den 26. november

Kl. 14.00-19.00
Udstillingen er åben
Kl. 14.15 - 14.45
Velkomst v/ Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie Udstillingsbygning og Henrik Tahl Jantzen, bestyrelsesformand for Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat
Åbningstale v/ kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen

ARVEN - efter Anne Marie Carl-Nielsen vises i Den Fries store udstillingssale, hvor også Anne Marie Carl-Nielsen i sin tid udstillede utallige skulpturer som medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling.
Samtidig med ARVEN - efter Anne Marie Carl-Nielsen åbner videoinstallationen Al Araba Al Madfuna af den egyptiske kunstner Wael Shawky i Den Fries underjordiske udstillingsrum Minus 2.

Udstillingen er generøst støttet af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat samt Statens Kunstfond, Dansk Tennis Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Annonce
Kirke

Ja, du så rigtigt: Et æsel gik rundt i Koldinggade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Fik vild idé i snapsebrandert: Sebastian og Peter åbner 'fitnesscenter' for din kreative hjerne

Julehjælp

Unge kickstarter Julehjælp: Forvandler Bopa Plads med hygge, sang og lys

Lokalhistorisk

Da sporvognene kørte på damp

Månedens Østerbrobutik

Damernes bodega - og der er også plads til mænd

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Frivillighed

Kom i biografen med dine idéer: Hvordan bliver det nemmere at være frivillig på Østerbro og i Nordhavn

Indland

Dronningen overraskede dronningen på scenen: Ulf takkede af efter 40 sæsoner

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Annonce