Annonce
Østerbro

Unge vil have hårdere straffe

Silas (tv) og Leonardo er glade for, at politikerne lyttede til deres spørgsmål og glæder sig til at stemme til skolevalget, som de mener hjælper dem til at deltage bedre i demokratiet. Foto: André Bentsen
Manglende psykologhjælp, lange ventelister til sårbare unge, miljø og klima står højt på dagsordenen, hvis Østerbros unge bestemmer. Helt i top står også 'hårdere straffe'.

Bølgerne gik højt, da eleverne på Ingrid Jespersens Gymnasieskole diskuterede fremtiden med fremtidens politikere.

Derfor var miljø og klima også et naturligt emne, der fyldte meget, men ikke lige så meget som hårdere straffe og de lange ventelister og manglende hjælp til psykisk sårbare unge.

Fingrene fløj da også hurtigt til vejrs efter kandidater fra ungdomspartierne havde fortalt om deres mærkesager på både inddragende og underholdene vis.

Annonce
Andreas Gottlieb spurgte ind til kriminalitet og straffe og startede en lang diskussion og flere spørgsmål om samme emne. Foto: André Bentsen

Masser af spørgsmål

En af dem, der stillede et spørgsmål, var Andreas Gottlieb.

- Jeg synes, det er sjovt at føle, man er en del af demokratiet, så man føler sig klædt på til at stemme, når man bliver myndig, men jeg stillede faktisk mit spørgsmål, fordi jeg var nysgerrig på at høre, hvordan de ville se på en særlig vinkel, siger han om sit spørgsmål, der ligesom et par andres handlede om kriminalitet og hårdere straffe.


Vi skal banke noget demokratisk selvtillid ind i eleverne, og det får de, når de kan se, deres klassekammerater rejse sig op og stille spørgsmål og få svar med det samme

Daniel Branislav, DUF


- Jeg synes, det skal gøres mere tilgængeligt og gøres mere interessant. Det ender tit i en masse fagord, ingen kender til. Politik skal være, så vi alle kan være en del af det,  understreger Andreas Gottlieb.

Casper Øhlers skrev natten før debatten på Østebro, at han var glad for at være i et parti, der lyttede til de unge. Onsdag var det hans egen tur til at lytte. Foto: André Bentsen
Annonce

Lytter til de unge

Natten før skoledebatten var Konservativ Ungdoms Casper Øhlers på besøg hos partiformanden på Christiansborg;

- Jeg er stolt over at være med i et parti, hvor der bliver lyttet til de unge, skrev han på vej hjem.

Vi testede ham derfor kort i, om han nu også selv havde lyttet til spørgsmålene fra de unge elever.

Det havde både han og de andre kandidater.

- Men det er også vigtigt for os at lytte til, hvilke emner, de er interesseret i, og så er det vores opgave at forklare, hvilke visioner, vi har på de områder, der betyder noget for dem og vise, hvad vi mener.

- Jeg er faktisk ikke overrasket over, at de unge gerne vil have højere straffe, men jeg er overrasket over, hvordan næsten alle kandidaterne vil legalisere både hash og hårde stoffer, siger Casper Øhlers og tilføjer:

- Det tror vi ikke på i Konservative og på den måde har vi en opgave i at vise de unge, at selvom vi er enige om emnerne og nogle af udfordringerne, så har vi forskellige bud på løsningerne.

Eleverne stod i kø for at diskutere problemer og løsninger med de unge politikere efter debatten. Foto: André Bentsen
Annonce

Demokratisk selvtillid

Det er Dansk Ungdoms Fællesråd, der arrangerer de mange hundrede skoledebatter og skolevalget rundt om i Danmark, og spørger man her, er det tydeligt at skoleeleverne gerne vil tages alvorligt, men også gerne selv tage ansvar, mener Daniel Branislav fra DUF.

Vi har 400 valgdebatter på en uge. De viser tydeligt, at det er unge mennesker med meget på hjertet, som gerne vil tages alvorligt og gerne tage ansvar for den verden, de lever i.

- Skolevalget handler om at få en introduktion til demokratiet og være en del af en autentisk valghandling i praksis. Vi skal banke noget demokratisk selvtillid ind i eleverne, og det får de, når de kan se, deres klassekammerater rejse sig op og stille spørgsmål og få svar med det samme, mener han.

Både før, under og efter debatten fyldte sårbarhed og ventelister på hjælp rigtig meget blandt de unge, som ivrigt diskuterede både dette og klimaindsatsen meget med politikerne. Foto: André Bentsen

To af eleverne er enige:

- Vi synes faktisk, det handler om vores nære liv, fordi det er så vigtigt med miljø og tryghed i vores fremtid. Så på den måde hjælper det os godt med at finde ud af, hvad vi skal stemme på til skolevalget at høre, hvad de forskellige kandidater mener om de emner, der betyder noget for os, bliver vennerne Silas Lerdam og Leonardo Bach enige om.

Der var rigtig valgkampsstemning over skoledebatten, men det forhindrede da ikke Venstres Louise Thomsen i at slutte debatten med: - Jeg er vild med Mikkel fra Enhedslisten, selvom vi er uenige om stort set alt, er vi stadig gode venner, der kan diskutere tingene ordentligt. Foto: André Bentsen


Annonce
Tegnefilm

Cirkelines far: Der manglede en indvandrermus i dansk tegnefilm

Annonce
Annonce
Annonce
Filmpremiere

Se Skyggen i mit øje før alle andre

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Kommunalvalg

Hvorhen Østerbro? Spørg politikerne før du stemmer

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Efterårsferie på lokalt museum: Omvisninger og højtlæsning med kendt forfatter

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

Debat

K-kandidat: Nordhavn Naturpark på naturens præmisser

Kultur

Zoologisk Museum lukker for at genopstå i større skala

Navne

Frisør har jubilæum: Han har klippet Mike Tyson og alle de andre lokale kunder

Ventelister

Østerbro-læge rystet over ventetider til psykiatrisk hjælp

Mit Østerbro

Kendt skuespiller gik i stå midt på scenen: Nu hjælper han andre videre

Halloween

Kom til halloween ved Sortedams Sø og vind præmier til Superhelten

Forsiden netop nu
Annonce