Annonce
Til vands

Trods de grønne ambitioner: Regeringen forsinker strøm til skibe i havnen

Regeringen har udsat vedtagelsen af loven, der skal gøre det muligt for kommuner at være med til at finansiere landstrømsanlæg til skibe. Arkivfoto: Michael Paldan
Regeringen har udsat et lovforslag, der skal sikre, at kommuner kan være med til at finansiere strøm til skibe, med et år. Strøm er ellers alternativet til forurenende røg henover Østerbro.

Regeringen vil skrue ned for hastigheden af love, og et lovforslag, der sikrer hjemmel til, at Københavns Kommune kan medfinansiere et landstrømsanlæg, bliver udskudt fra dette folketingsår til 2022/23.

Det har Transportministeriet meddelt Københavns Kommune. Et landstrømsanlæg skal sikre, at forureningen fra krydstogtsskibe formindskes, når de store skibe er i havn.

- Jeg synes mest af alt, at timingen er sindssyg uheldig, både i forhold til den grønne dagsorden og til, at det er noget, der ligger østerbroerne og københavnerne meget på sinde, som har været efterspurgt i fem år eller mere, siger Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som savner at se, at regeringen prioriterer København mere end blot i ord.

Annonce

By & Havn har også udsat

By & Havn meddelte dog allerede i sommer, at landstrømsanlægget af tekniske årsager var forsinket, da de havde overtaget opgaven fra datterselskabet Copenhagen Malmö Port.

Det vil ikke tage yngste fuldmægtig mange dage at lave det, lidt frisk sagt handler det om at benytte funktionen "søg og erstat" på computeren

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V)

- Er det så ikke forståeligt, at regeringen udsætter lige netop det lovforslag, når det alligevel er forsinket i forvejen?

- Det lægger sig i en uheldig række af love, som København efterspørger, hvor ordenskorpset også er udskudt. Og ærlig talt, det er ikke noget, som verden aldrig har set før, at regeringen skal give kommunerne hjemmel. Det vil ikke tage yngste fuldmægtig mange dage at lave det, lidt frisk sagt handler det om at benytte funktionen "søg og erstat" på computeren, siger hun.

Også fra Østerbro Lokaludvalg, der har kæmpet for landstrøm i årevis, er der kritik over for regeringen.

-Der er jo ikke tale om hastelovgivning, det er en simpel og formel sag. Det hele er serveret på et sølvfad, mener Allan Marouf, formand for lokaludvalget. Han har tidligere været stærkt kritisk over for, at Københavns Kommune var så lang tid om at sætte gang i landstrøm, som allerede er sat i gang flere steder i Nordeuropa.

Annonce

Senest januar 2023

Han er også stærkt utilfreds med, at By & Havn udsatte landstrøm i sommer.

- Nu hedder det, at det er færdigt i 2024, og hvis det først er sidst på efteråret, virker det først fra 2025, og lad os nu se om det forsinkes, så det bliver 2026 eller 2027, siger Allan Marouf med erfaring fra andre forsinkelser gennem årene.

By & Havn har meddelt, at hvis regeringen vedtager den kommunale hjemmel til landstrøm senest i januar 2023, vil det ikke få betydning for tidsplanen.

ØsterbroLIV har forsøgt at få en kommentar fra transportminister Benny Engelbrecht (S) om udsættelsen, men Transportministeriet er ikke vendt tilbage inden deadline.

Mens vi venter på landstrøm på krydstogtsskibene, kan østerbroerne og københavnerne i øvrigt glæde sig over, at det indføres på DFDS-båden til Oslo i denne måned. Her har rederiet selv etableret et anlæg, da den norske hovedstad Oslo krævede det.

Annonce
Tegnefilm

Cirkelines far: Der manglede en indvandrermus i dansk tegnefilm

Annonce
Annonce
Annonce
Filmpremiere

Se Skyggen i mit øje før alle andre

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Kommunalvalg

Hvorhen Østerbro? Spørg politikerne før du stemmer

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Efterårsferie på lokalt museum: Omvisninger og højtlæsning med kendt forfatter

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

Debat

K-kandidat: Nordhavn Naturpark på naturens præmisser

Kultur

Zoologisk Museum lukker for at genopstå i større skala

Navne

Frisør har jubilæum: Han har klippet Mike Tyson og alle de andre lokale kunder

Ventelister

Østerbro-læge rystet over ventetider til psykiatrisk hjælp

Mit Østerbro

Kendt skuespiller gik i stå midt på scenen: Nu hjælper han andre videre

Halloween

Kom til halloween ved Sortedams Sø og vind præmier til Superhelten

Forsiden netop nu
Annonce