Annonce
Kultur

Søndagsprædiken: Næstekærlighed er godt medborgerskab, og det begynder med dig selv - hver dag!

Journalist Thomas Frederiksen fra ØsterbroLIV holdt prædiken i Kildevældskirken søndag 3. oktober. Den bringer vi her. Foto: Thomas Frederiksen

- Du skal elske din næste som dig selv!

Kan vi det?

De ti bud fra Det Gamle Testamente handler på mange måder om det, som vi ikke må og skal holde os fra. Vi skal simpelthen styre os. Meget af det kræver måske ikke så meget endda at leve op til. Vi kan lade være med at stjæle, lade være med at bedrage dem vi elsker, lade være med at lyve, lade være med at bande, lade være med at være misundelige osv.

Annonce

Ok, de færreste af os holder nok holder os nok ikke altid på dydens smalle sti. Er der mon noget menneske, der aldrig nogensinde har løjet bare en lille smule gennem livet?

Måske kalder nogen af dem det noget andet, men disse mennesker udviser stor grad af næstekærlighed. Og sådan er det heldigvis for mange på Østerbro. Bliv ved med det, og lad os gøre det endnu mere, lad os i hvert fald huske os selv på, at vi kan gøre en positiv forskel.

Thomas Frederiksen, journalist, ØsterbroLIV

Men flere af disse bud kan vi altså overholde med et minimum af selvdisciplin i hverdagen, og det er for eksempel de færreste af os, som går og slår andre mennesker ihjel i daglige. Heldigvis.

Men de to vigtigste bud, der ligger ud over de ti bud, som Jesus fremhæver for farisæerne, er måske i virkeligheden de to sværeste at overholde.

- Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind. Og:

- Du skal elske din næste som dig selv.

Her er der ikke noget, som man skal undlade at gøre, men noget som man simpelthen skal. Noget der kræver, at vi gør noget ekstra.

Vi skal elske noget ubestemmeligt, noget vi ikke kan bevise, noget som nogle ryster på hovedet af, at andre tror på. Vi kan elske vores familie og nære venner af hele vores hjerte, sjæl og sind, men kan vi også gøre det vedvarende over for en åndelig kraft, vi hverken kan tage billeder af eller fysisk føle?

Det kræver Jesus af os som et af de to vigtigste bud. Altså buddet lyder ikke ”blot”: Du skal tro på Herren din Gud – men– vi tager den lige igen: ”….elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind.”

Kan du det? Kan jeg det?

Det er ikke nemt, og det kan synes mystisk. Det har Jesus blik for. Jesus forvirrer farisæerne ved at spørge dem, hvem Kristus er søn af, og her menes efterkommer af. De svarer David, som er den store stamfader og konge, og han spørger, hvordan han både kan være herre for ham og søn af ham. De holdt derefter op med at stille spørgsmål, som det står i dagens tekst.

- Gik alle konger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde, skriver salmedigteren Brorson i ”Op al den ting, som Gud har gjort”.

Det han skriver er, at noget er større end os alle sammen, uanset om vi er konger, direktører, hjemløse eller boligejere. Høj friværdi hjælper ikke noget her. Vi mennesker er alle som græshopper – uanset social stand – i den store helhed.

Nogle kan mene, at de har succes i privatlivet, på jobbet og med at tjene penge. Noget der er godt for dem selv. Men dette bud minder os alle om det fællesskab, vi har med andre, og vi alle er underlagt noget fælles og større end os selv.

Og så er der det andet store bud, der er vigtigere end alt andet:

- Du skal elske din næste som dig selv.

Enhver er sig selv nærmest, lyder det ofte som en konstatering, og det er jo det, vi er. Den eneste i verden, vi er inde i hovedet på, er i sagens natur os selv.

Alligevel kræver Jesus, som noget af det vigtigste, at vi skal elske andre mennesker, som vi elsker os selv. Det er måske nemt nok, hvis det handler om vores børn, forældre, kæreste, ægtefælle, muligvis andre nære familiemedlemmer og nære venner. Så kunne vi måske så nemt som ingenting have vores ryg fri.

Vi er godt nok ikke inde i hovedet på dem, men vi elsker dem muligvis som os selv, måske elsker vi endda nogen af dem højere end os selv, det gælder vist for, hvordan mange forældre har det med deres børn. Og så er buddet meget mere end opfyldt.

Men er det nok? Nej, din næste er lige netop ikke kun dem, der står dig allernærmest. En af de mest kendte lignelser i Det Ny Testamente er den om 'den barmhjertige samaritaner'. Her er det en samaritaner, som træder til og hjælper, efter en mand er blevet overfaldet af røvere, og både en præst og en tempelherre – de respekterede samfundsborgere - er gået forbi. Og en samaritaner var en, man virkelig så ned på i det samfund, Jesus befandt sig i.

Jesu’ pointe med den lignelse er: ”Gå du hen og gør lige så”. Din næste du skal elske, som dig selv, er altså ikke kun dine egne børn, forældre og øvrige familie og nære venner.

Din næste er andre mennesker, du møder på din vej, som kan tilhøre andre grupper, nationaliteter, andre religioner, andre politiske anskuelser og have helt andre livsværdier end dig selv. Dem skal du elske lige så meget, som du elsker dig selv. Hvor mange mennesker kan i grunden leve op til det? Altså helt inderst inde og hele tiden.

Vi starter forfra hver morgen. For måske havde jeg et stort overskud i går og kunne smile til alle og hjælpe dem, der havde brug for hjælp, men hvad med i dag, hvor jeg har sovet dårligt, synes kollegaen er en idiot, det er gråvejr og regner – er jeg disse dage også god til at huske at elske min næste, som jeg elsker mig selv? Den lader vi lige stå et øjeblik…

Jesus har øje for dette menneskelige dilemma, hvordan vi fra naturens side er os selv nærmest. - Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje? som han spørger i Lukas-evangeliet.

Prøv at tænk på dig selv, når du har haft en konflikt med et medmenneske, en næste, og det kan både være en rigtig tæt på, et familiemedlem eller en god ven, eller en lidt fjernere, en kollega eller en anden i en kø i supermarkedet eller i trafikken.

Husker du så altid at tænke, ok, det var lige så meget mig, som begik en fejl som den anden, vi er begge lige gode om den konflikt. Og når vi lægger øre til gode venners og nære familiemedlemmers trængsler på deres arbejdsplads eller i privatlivet, husker de personer så altid at betone deres egne fejl, lige så meget som de lægger vægt på andres fejl?

Næppe. Vi er vist alle gode til at se splinten i vores broders øje, men knap så gode til at bjælken i vor eget.

Det er en proces som begynder forfra hver dag.

Som så mange andre har jeg et mål om at gå mindst 10.000 skridt hver dag – og det har ikke noget med næstekærlighed at gøre. Men I ved, det er et af det moderne menneskers målsætninger i kampen for at røre sig mere og komme væk fra skærmene – og være i aktivitet. Jeg skal nå 10.000 skridt hver dag, og det lykkedes næsten altid.

Jeg må ikke overføre fra den ene dag til den anden, selvom jeg har gået 22.000 skridt lørdag, så skal jeg nå op på 10.000 skridt også søndag.

Selvom det som sagt ikke har noget med næstekærlighed at gøre, så her en sammenligning alligevel.

Sådan er det også med næstekærlighed. Fordi du har været hjælpsom og sød mod dine medmennesker lørdag, har du ikke sparet op til søndag. I sporten siger man, du er aldrig bedre end din sidste kamp. Lidt omformuleret kan man sige om os alle i livet: Du er ikke bedre, end du er lige nu.

Det gode ved det er, at vi altid får en ny chance for at gøre os selv bedre, bedre til at elske vores næste eller elske Gud for den sags skyld. Vi er ikke fejlfri, men vi kan altid prøve på at være den bedste udgave af os selv, som det hedder med et nyt og efterhånden allerede noget forslidt udtryk.

Jeg hedder Thomas Frederiksen, jeg har gennem mange ord forsynet Østerbro med ord, men på en helt anden måde end i dag – som redaktør og nu journalist på det, som nu hedder ØsterbroLIV, tidligere Østerbro Avis.

Vi har netop foretaget dette navneskift, fordi vi ønsker liv på Østerbro, og vi vil være med i begejstringen og fællesskabet, som her i Kildevældskirken en søndag formiddag.

Nogle mener, at medier altid er negative og kun skriver om det, der går dårligt. Det gør vi også, og det er en vigtig rolle at spille, så dårlige ting kan gøres bedre. Men det er ikke kun  det, som vi skriver om eller engagerer os i.

Vi fortæller om folk, der gør en ekstra indsats for andre, dem som hjælper frivilligt med indkøb, lektier, børnepasning, dem som underholder i gadebilledet til fælles glæde, dem som tager genboens børn med i biografen, den som rydder frivilligt op i gaden, dem som besøger ensomme medborgere, dem som bærer store møbler op af trappen for folk, de ikke kender i forvejen, når de flytter ind.

Måske kalder nogen af dem det noget andet, men disse mennesker udviser stor grad af næstekærlighed. Og sådan er det heldigvis for mange på Østerbro. Bliv ved med det, og lad os gøre det endnu mere, lad os i hvert fald huske os selv på, at vi kan gøre en positiv forskel.

Det begynder med dig selv – hver dag.

Amen!

Annonce
Tegnefilm

Cirkelines far: Der manglede en indvandrermus i dansk tegnefilm

Annonce
Annonce
Annonce
Filmpremiere

Se Skyggen i mit øje før alle andre

Kultur

Efterårsferie på lokalt museum: Omvisninger og højtlæsning med kendt forfatter

Historie

Spritfabrikken Fortuna grundlagde Århusgade

Halloween

Kom til halloween ved Sortedams Sø og vind præmier til Superhelten

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

Kultur

Efterårsoplevelse for hele familien: Tag på rejse i havfruernes verden

Navne

DR-studievært: Det værste på Østerbro er, når der er Brøndby-trøjer i gaden - de er altså virkelig grimme

Indland

Dronningen overraskede dronningen på scenen: Ulf takkede af efter 40 sæsoner

Kultur

- Tag gaden tilbage til fællesskabet

Historie

Efter hed diskussion om nazisme: Mindeplade for omstridt islandsk forfatter pillet ned

Forsiden netop nu
Annonce