Annonce
Kultur

Populær gadekunst: Folkekært kunstværk sikret de næste ti år

Ib Spang Olsen-illustrationen i jernbaneviadukt i Østbanegade blev renoveret i maj i fjor. Arkivfoto: Jacob Crawfurd/Byrd
Kultur- og fritidsforvaltningen overtager nu ansvaret for Ib Spang Olsen-skildringen af Frihavnen, der pryder jernbaneviadukten i Østbanegade.

Østerbroerne har glæde af Ib Spang Olsens illustration af Frihavnen i hvert fald de næste ti år.

Som ØsterbroLIV tidligere har skrevet, havde Københavns Kommune glemt, at kommunen havde pligten til at vedligeholde værket, som er på Banedanmarks areal på jernbaneviadukten i Østbanegade og sat op på initiativ af Østerbro Lokalråd i 2007.

Værket blev sat op som et beskæftigelsesprojekt og har derfor ligget i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvor det ikke er kunst, som man ellers har med at gøre i den forvaltning, og det var nok en af årsagerne til, at det var helt glemt. Og det folkekære og store værk forfaldt mere og mere.

Nye plader

For et år siden skete der endelig noget, da værket blev frisket op og genopsat med nye plader, da der blev fundet penge i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen.


Det er en form for vartegn for Nordhavn, og udviklingen der, og Østerbro

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)


- Det er en form for vartegn for Nordhavn, og udviklingen der, og Østerbro, og noget som betyder meget for folk. Vi har fået mange henvendelser omkring det, udtalte beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) til ØsterbroLIV sidste år.

Ved samme lejlighed blev det fastslået, at kommunens graffitienhed nu kan rense maleriet for hærværksgraffiti. Da kommunen tidligere havde glemt værket, sørgede de heller ikke for at holde det vedlige gennem en årrække.

Lokalt vartegn

Nu har man internt i kommunen besluttet, at værket skal overgå til kultur- og fritidsforvaltningen, da det hører bedre hjemme der. Der er 75.000 kroner af til at vedligeholde illustrationen. I 2030 skal der tages stilling til, hvad der til den tid skal ske med værket.

- Vi konservative ønsker at bevare den folkekære maler Ib Spang Olsens maleri ved Nordhavn Station, der er blevet et lokalt vartegn. Det forlyder endvidere at originaltegningen er gået tabt, hvorfor vi finder det endnu mere nødvendigt at kommunen overtager og sikrer dets fortsatte plads i vores alle sammens byrum, lyder det fra den konservative Karina Bergmann, der var en af mange politikere, der stemte for vedligeholdelsesplanen i 10 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce