Annonce
nytårsforsæt?

Mette svømmer i havnens iskolde vand: 'Når jeg vinterbader får jeg den vildeste lykkerus'

Mette Louise Starcke vinterbader uden at være medlem af et vinterbadelaug. Det skyldes, at der er lang ventetid på at blive medlem. I mellemtiden låner hun, ligesom en del andre, Svanemøllen Vinterbadelaugs omkldæningsfaciliteter - et skur med åben dør - inden og efter hun svømmer i det kolde vand. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Årelange ventetider på at blive medlem af et vinterbadelaug fik 52årige Mette Louise Starcke til at tage sagen i egen hånd og bare begynde at vinterbade.

Som hun kommer trækkende med sin cykel gennem tøsneen, iført vinterfrakke, robuste støvler og et smart halstørklæde viklet om halsen, er det lidt svært at regne ud, at Mette Louise Starcke er på vej ud for at kaste sig i byens grålige bølger. Men det er hun. Hun er vinterbader, og faktisk plejer hun at bade helt nøgen i havet.

- Det er et praktisk hensyn. Det er for koldt at have badetøj på, fordi stoffet bliver ubehageligt koldt på huden, når man kommer op af vandet, forklarer den 53årige vinterbader, som har dyrket det kolde gys i lidt over et år.

I dagens anledning, fordi der skal tages billeder, har Mette dog taget en bikini på. Hun klæder om i et skur ved Svanemøllen Vinterbadelaug, som er så søde at lade folk, der ikke er medlem, benytte laugets udendørs omklædningsfaciliteter. På den måde bliver ens overtøj ikke vådt, imens man er ude at bade.

Annonce

Klip-klapper i sjappet

På en bænk i skuret, der ikke har nogen dør, sætter hun sig ned og smider hurtigt tøjet og smutter i et par badesandaler. Så vikler hun et håndklæde om sig og begiver sig ned til badebroen, hvor der allerede er adskillige vinterbadere i alle aldre i gang.

Mette skutter sig, men klip-klapper målrettet gennem sjappet, der delvist dækker stien ned til vandet.

- Selvom jeg ved, det bliver dejlig bagefter, skal jeg lige overvinde mig selv. Nogle gange kan jeg kun klare at hoppe i en enkelt gang. Men andre gange, hopper jeg i flere gange. Vi må se, hvordan dagsformen er i dag, siger sekretariatsmedarbejderen, som kun har vinterbadet denne sæson.

- Jeg har tit tænkt på, at jeg gerne ville prøve det, og i år har jeg så bare fortsat med at bade, selvom sommeren var slut. Jeg besluttede mig bare for at gøre det. Der er flere års ventetid på at blive medlem af et vinterbadelaug. Men jeg ville ikke lade det holde mig tilbage, og nu kan jeg nærmest ikke undvære det, fortæller Mette Louise Starcke.

Selvom jeg ved, det bliver dejlig bagefter, skal jeg lige overvinde mig selv

Mette Louise Starcke, vinterbader

København, med vores rene havnevand, gør det oplagt, at man også bader om vinteren. Men ud over problemet med, at der ikke er særligt mange omklædningsfaciliteter - eller bare bænke, hvor man kan lægge sit tøj - er det også et problem, at der ikke er flere saunaer, hvor man kan drøne ind og få varmen. Der er langt flere københavnere, der ønsker at vinterbade, end der er faciliteter.

I den forbindelse er Mette Louise Starcke Svanemøllen Vinterbadelaug enormt taknemmelig.

- Selvom de har lang tids ventetid på, man kan blive medlem og gøre brug af deres indendørs faciliteter, er de generøse og lader os, der ikke er medlem, bruge omklædningsfaciliteterne. Det er virkelig dejligt, siger hun.

Der er en ganske megen trafik af folk til og fra den lille trappe ned til det grå og tydeligvis meget kolde vand. En frisk brise blæser, og både fotograf og reporter skutter sig, imens Mette smider håndklæde og badetøflerne og går ned i vandet. Hun skal da også lige tage mod til sig, før hun i en målrettet bevægelse slipper gelænderet og kaster sig bagover og ud i vandet med hele kroppen.

Artiklen fortsætter under filmen.

Annonce

Et enkelt dyp

Selvom man helt selv bestemmer, hvordan man vinterbader, er der mange, som nøjes med lige at dyppe sig ned i vandet og så gå op igen. Mange har også glæde af de otte badezoner rundt omkring i byen, som kommunen har stillet til rådighed, hvor et område af havnen er hegnet ind. Nogle af stederne har også en plast-bund, man kan stå på neden under vandet.

Sådan har Mette Louise Starcke det dog ikke.

- Nej, jeg går efter naturoplevelsen og ønsker ikke nogen plastikbund. Derfor er det perfekt for mig her ude ved Svanemøllen. Her er heller ikke så mange 'øjne', når man bader nøgen, som for eksempel inde ved Nordhavn. Men det er bare sådan, jeg har det, siger hun.

Hendes forhåbning er, at der snart kommer flere saunaer og omklædningsfaciliteter til de efterhånden mange, der er begyndt at vinterbade i Københavns rene vand.

Sådan kommer du i gang med at vinterbade - Mettes råd

  • Kunsten er at vænne kroppen til vandets temperatur. Det gør man ved at bade hele året.

- Jeg var syg i et par uger, og der var det virkelig koldt at komme i gang igen, fortæller Mette.

  • Hvis man ikke er en rutineret svømmer, er det en god ide at begynde i en dyppezone.

- Jeg har livredderbevis, men man skal jo bare følge de almindelige svømmeråd, siger hun.

  • Bare se at komme i gang - det giver et fantastisk kick.

- Jeg kan virkelig mærke, at det giver mig en lykkerus. Blodet buldrer rundt i kroppen. Jeg kan varmt anbefale det, siger hun.

Efter hendes bad kan man ikke se på Mette Louise Starcke, at både vand og vejr er gråt. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Hun nyder sit bad, selvom hun ikke har adgang til sauna efter svømmeturen. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Mette har en termokande med varm te med, så hun kan få sig et krus, inden hun cykler hjem og får et varmt brusebad. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Nogle nøjes med lige at gå i, men Mette svømmer helst en tur. Hele kroppen skal under. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Mette Louise Starcke må overvinde sig selv hver gang og sætter koncentreret sig selv op på vej ned til vandet. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Mette Louise Starcke udenfor Svanemøllen Vinterbadelaugs sauna og klubhus. Foto: Angela Brink
Der er en del trafik af badende mellem omklædningsskuret og vandet. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Mette Louise Starcke i det kolde vand. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Det giver hende en lykkerus at komme op af vandet. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Sne og sjap holder ikke Mette Louise Starcke tilbage. Hun vinterbader i alt slags vejr. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Mette Louise Starcke i omklædningsskuret efter badet. Foto: Mette Ovgaard/Byrd
Annonce
Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Nekrolog

Et stort træ er faldet: Svend Aage gjorde København grønnere og fik ting til at gro

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Det gode arbejdsliv

Socialborgmester: Virksomheder skal ansætte flere fleksjobbere og handicappede, hvis de vil samarbejde med Københavns Kommune

Østerbro For abonnenter

København Ø: Pakhusvej 10 solgt for 5.900.000 kroner

Debat

Ambitiøst oplæg til 10-års plan for psykiatrien lover godt

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Det gode arbejdsliv

Mette Thiesen delte Thereses jobhåb: Nu vil hun fjerne  handicappolitikken fra kommunerne

Erhverv

Selskabet bag Parken overvejer at sælge nationalarenaen

Kultur

Hvad gør vi nu lille du? Du kan læse guiden her, der er både noget for børn og voksne!

Annonce