Annonce
Østerbro

Landstrøm til skibe: København halter efter på den grønne profil i vandet

Der er håb om, at krydstogtskibene snart kan gå over til landstrøm. FOTO: Martin Sørensen

Mens Danmark soler sig i ros for hele verden, er København sakket bagud, når det gælder landstrøm til skibe i forhold til tyske og norske havnebyer

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har talt til FN’s klimatopmøde i New York i denne uge.

Hele 4 ud af 90 talere til topmødet var danskere, så umiddelbart er der ingen tvivl om Danmark og Københavns grønne førertrøje

Men sådan ser det ikke ud på alle områder. Når det gælder strøm til krydstogtskibe, er Danmark og København sakket klart agterud til byer i Norge og Tyskland.

Annonce

Her her flere byer etableret landstrømsanlæg, så skibene ikke oser i havnene, men kan holde sig i gang med elektricitet og ikke sende forurening ind over byernes beboere.

Det stod klart, da Det Økologiske Råd holdt international konference om landsstrøm i denne uge på Christiansborg samtidig med klimatopmødet i New York.

Her fortalte repræsentanter fra Hamborg, Kristiansand og Oslo om de landstrømsanlæg, som allerede er i byerne.

»I Danmark er vi meget gode til at tale om, hvor grønne vi er, men vi er dårlige til at handle,« siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver ved Det Økologiske Råd, som samarbejder tæt med Østerbro Lokaludvalg, der havde været med til at støtte konferencen.

Samarbejde

Lokaludvalget har gennem flere år presset på, for at kommunen kommer i gang med landstrøm, og gennem ihærdigt pres fra lokaludvalgets formand Allan Marouf blev en politisk beslutning om landstrøm på rådhuset skærpet her i foråret.

Lokaludvalget stod for to år siden bag en undersøgelse foretaget af Det Økologiske Råd, som viste, at forureningen for beboerne på Langelinie svarer til luften ved H.C. Andersens Boulevard, når luftretningen er mod beboelsesejendommene, og skibene er i havn.

»Der er ingen tvivl om, at landstrøm er en god idé. København er efter Hamborg og Oslo, og vi vil meget gerne samarbejde med dem,« siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL). Ifølge Økonomiforvaltningen i kommunen er det samarbejde allerede i gang.

Hun nævner, at den nationale lovgivning har spærret for at indføre landstrøm i København, da havnen ikke må kræve af skibe, at de bruger landstrøm, og kommunen ikke må finansiere anlæggene.

»Jeg håber, at den nye regering hjælper os,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Annonce

Selskaberne vil gerne

Kåre Press-Kristensen mener dog sagtens, at København kan komme hurtigt i gang med landstrømsanlæg.

»Noget af det, som gjorde mest indtryk til konferencen, var, at det ikke koster i turister. Erfaringerne fra Kristiansand viser, at krydstogskibene gerne vil betale ekstra for landstrøm,« siger han.

Tidligere har der været bekymring over, at skibene ikke ville benytte landstrøm, men det argument holder ifølge Kåre Press-Kristensen ikke længere, da krydstogtskibene af sig selv ønsker strøm, viser de norske erfaringer.

»I Norge er de også underlagt reglerne i EU om statsstøtte, og det er naturligvis havnen eller en privat aktør, som skal anlægge det, og så kan pengene komme ind igen gennem afgifter på skibene,« siger Kåre Press-Kristensen.

Det Økologiske Råd har regnet sig frem til, at det vil koste halvanden euro per passager per døgn.

Annonce

Nu sker der noget

Fra Københavns Kommune lyder det da også, at der nu sker noget efter beslutningen på rådhuset i foråret.

Her blev der afsat 1,5 millioner kroner til et projektforslag for et anlæg i Nordhavn, 1 million kroner til nordisk samarbejde, og 1 millioner kroner til at finde en model for landstrøm på Langelinie.

Der bliver arbejdet på disse projekter, lyder det fra rådhuset, og i 2020 skal der være udbudsmateriale klar til at drive landstrøm på Oceankaj. Det område hvor der ikke bor folk endnu.

Et forslag til model for landstrøm på Langelinie ventes færdig i 2020.

For Kåre Press-Kristensen er det afgørende, at der senest i 2025 og meget gerne før er landstrømsanlæg på Langelinie.

»Man ville aldrig tillade forurenende virksomheder lige over for boliger,« konstaterer han.

Annonce
Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Nekrolog

Et stort træ er faldet: Svend Aage gjorde København grønnere og fik ting til at gro

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Det gode arbejdsliv

Socialborgmester: Virksomheder skal ansætte flere fleksjobbere og handicappede, hvis de vil samarbejde med Københavns Kommune

Østerbro For abonnenter

København Ø: Pakhusvej 10 solgt for 5.900.000 kroner

Debat

Ambitiøst oplæg til 10-års plan for psykiatrien lover godt

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Det gode arbejdsliv

Mette Thiesen delte Thereses jobhåb: Nu vil hun fjerne  handicappolitikken fra kommunerne

Erhverv

Selskabet bag Parken overvejer at sælge nationalarenaen

Kultur

Hvad gør vi nu lille du? Du kan læse guiden her, der er både noget for børn og voksne!

Annonce