Annonce
Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

Københavns overborgmester Lars Weiss (S) - i midten - var med til at klippe den blå snor over til landstrømsanlægget ved Oslobåden sammen med Barbara Scheel Agersnap, direktør i Copenhagen Malmö Port  og Peder Gellers Pedersen fra DFDS. Foto: Thomas Frederiksen
Københavns første landstrømsanlæg er indviet ved DFDS-terminalen i Frihavnen efter en mere end ti år lang debat om, hvornår det sker. Borgerne venter fortsat på, at der bliver sat strøm til krydstogtsskibene.

- Er den virkelig ikke større? lyder det fra Københavns overborgmester Lars Weiss (S) med et smil, da han betragter landstrømsanlægget ved Oslobåden, der har sat elektricitet til færgen.

Efter en mere end ti år lang diskussion er det nu muligt for færgerne mellem Oslo og København at sætte strøm til, når de er i havn og dermed reducere udslippene af luftforurenende stoffer og partikler markant.

Ifølge DFDS er udslippet mindsket cirka 69 ton og dieselforbruget med 154 kubikmeter i en testperiode fra slutningen af august til slutningen af oktober.

Annonce

Oslo gik foran

Landstrømsanlægget er dermed fint i tråd med Københavns Kommunes mål om at være CO2-neutral i 2025.

De er først med det i Oslo, der har de særlige klimamæssige udfordringer ved at byen nærmest ligger i en tragt

Peder Gellert Pedersen, DFDS

- Det er ikke altid Københavns Kommune selv, som står bag initiativerne om at blive CO2-neutral. Det er det her et eksempel på, siger Lars Weiss med henvisning til, at det er DFDS selv, som har taget initiativ til landstrømsanlægget.

Det er udført i samarbejde med Copenhagen Malmö Port (CMP), efter de norske myndigheder har krævet landstrøm, og DFDS dermed var tvunget til at etablere et anlæg i Oslo. Derfor gav det god mening at skabe et anlæg i København.

- De er først med det i Oslo, der har de særlige klimamæssige udfordringer ved, at byen nærmest ligger i en tragt, siger Peder Gellert Pedersen, som er ansvarlig for færgedivisionen i DFDS.

Så er der strøm på båden. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Venter på krydstogt

Landstrømsanlægget til Oslobåden er indviet, mens man venter på, at der kommer landstrøm til de store krydstogtsskibe. Det er udskudt flere gange af tekniske, økonomiske og politiske årsager, i sommer blev der meldt en udskydelse til 2024 ud, og derefter har regeringen udskudt lovforslaget, som skal gøre det muligt for kommunen at støtte etableringen af et landstrømsanlæg økonomisk, fra denne politiske sæson til den næste.

Regeringens udskydelse medfører dog ikke, at projektet bliver yderligere forsinket, forsikrer både regeringen og kommunen om. Forberedelserne til det påvirkes ikke, udtaler de.

Når det gælder landstrøm til krydstogtsskibene, bliver der tale om langt større anlæg og er en mere kompliceret opgave, blandt andet fordi det er mange forskellige skibe, som kommer forbi.

Annonce
Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Nekrolog

Et stort træ er faldet: Svend Aage gjorde København grønnere og fik ting til at gro

efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

Østerbro For abonnenter

København Ø: Pakhusvej 10 solgt for 5.900.000 kroner

Debat

Ambitiøst oplæg til 10-års plan for psykiatrien lover godt

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Det gode arbejdsliv

Socialborgmester: Virksomheder skal ansætte flere fleksjobbere og handicappede, hvis de vil samarbejde med Københavns Kommune

Det gode arbejdsliv

Mette Thiesen delte Thereses jobhåb: Nu vil hun fjerne  handicappolitikken fra kommunerne

Erhverv

Selskabet bag Parken overvejer at sælge nationalarenaen

Annonce