Annonce
Kultur

Kulturminister: Jeg skammer mig over, jeg ikke kunne genkende arven fra Anne Marie Carl-Nielsen

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen hylder de 10 kunstnere, der viser arven efter Anne-Marie Carl-Nielsen, mens Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie Udstillingsbygning og Henrik Tahl Jantzen, bestyrelsesformand for Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat kigger til. Foto: André Bentsen
Som mange andre er Ane Halsboe-Jørgensen (S) gået forbi rytterstatuen foran Christiansborg uden at vide, at det er Anne Marie Carl-Nielsen, der som den første kvinde i Verden, lavede en kongestatue. Nu kan alle se arven efter den verdensberømte kunster i Den Frie på Østerbro.

Du får kunst mellem fingrene og sand mellem tæerne, når du træder ind i det kuperede landskab i Den Fries underjordiske univers, hvor 100 tons sand sammen med himmelblå vægge danner baggrunden for Wael Shawkys dragende filmværk Al Araba Al Madfuna III, hvor myter, fakta og fiktion sammenvæves i en fortælling om menneskets stræben.

Oven over pryder kunstværker fra 10 samtidskunstnere vægge og gulve, når viser, hvordan de er inspireret af Anne Marie Carl-Nielsen.

- Gennem hele sin karriere insisterede Anne Marie Carl-Nielsen på selvstændighed og nytænkning – noget som kommer til udtryk i de mange bestillingsopgaver, store monumenter og minutiøse skitse- og modelstudier som udgør hendes værk, siger museumsinspektør, Dina Vester Feilberg.

Annonce

Hun kunne stolt give ordet til kulturministeren under fredagens fernisering.

- Jeg har i ti år krydset den kongelige rytterstatue og tænkt, at det var imponerende kunst og et stykke Danmarkshistorie. Jeg skammer mig lidt over, at der desværre gik lang tid før, det gik op for mig, at det var Anne Marie Carl-Nielsen, der som den første kvinde i Verden lavede en kongestatue og det siger noget om, hvor anerkendt hun var, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det meget store kunstneriske talent vi ser i dag, er en del af arven. Jeg er voldsomt begejstret for den del af processen, hvor I har åbnet det kunstneriske rum op for os andre, tilføjede hun.

Arven efter Carl-Nielsen

Anne Marie Carl-Nielsen tilhørte kredsen af stiftere omkring Den Frie Udstilling, og var medlem af sammenslutningen fra 1892 og frem til sin død i 1945. Hun var anerkendt og efterspurgt i sin samtid og den første kvindelige billedhugger i verden, der opførte en rytterstatue på bestilling.


Jeg skammer mig lidt over, at der desværre gik lang tid før, det gik op for mig, at det var Anne Marie Carl-Nielsen, der som den første kvinde i Verden lavede en kongestatue og det siger noget om, hvor anerkendt hun var

Ane Halsboe-Jørgensen, kulturminister

- Gennem hele sin karriere insisterede Anne Marie Carl-Nielsen på selvstændighed og nytænkning – noget som kommer til udtryk i de mange bestillingsopgaver, store monumenter og minutiøse skitse- og modelstudier som udgør hendes værk, siger Dina Vester Feilberg.

- Alligevel er hun med tiden gledet ud i periferien og marginaliseret i en dansk kunsthistorisk sammenhæng, forklarer Dina Vester Feilberg.

Annonce

Følg med lyden

Parallelt med Arven - efter Anne Marie Carl-Nielsen viser Glyptoteket den hidtil største monografiske udstilling om Anne Marie Carl-Nielsen siden mindeudstillingen på Den Frie året efter hendes død i 1946. Lydvandringen 'Den uudslukkelige' følger i Anne Marie Carl-Nielsens fodspor gennem fortidens København fra Glyptoteket til Den Frie Udstillingsbygning.

Annonce

Sand i museet

Wael Shawky er kendt som en stærk historiefortæller. På baggrund af et omfattende researcharbejde sammenkobler han personlige oplevelser og sociologiske analyser med historiske og litterære kilder.

- Koblingen omsættes til en stærk dynamik i fortættede og kraftfulde filmværker, hvor historiske emner indsættes i en samtidig kontekst, og nutidige konflikter perspektiveres igennem en historisk optik, siger Dina Vester Feilberg, der har set 100 tons sand blive transporteret ind på museet på Østerbro de sidste par dage.

Sådan er udsigten fra kulturministerens perspektiv, når man åbner udstillingen på Den Frie. Foto: André Bentsen

Arven

ARVEN - efter Anne Marie Carl-Nielsen vises i Den Fries store udstillingssale, hvor også Anne Marie Carl-Nielsen i sin tid udstillede utallige skulpturer som medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling.
Samtidig med ARVEN - efter Anne Marie Carl-Nielsen åbner videoinstallationen Al Araba Al Madfuna af den egyptiske kunstner Wael Shawky i Den Fries underjordiske udstillingsrum Minus 2.

Annonce
Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Kultur

Hvad gør vi nu lille du? Du kan læse guiden her, der er både noget for børn og voksne!

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Indland

Dronningen overraskede dronningen på scenen: Ulf takkede af efter 40 sæsoner

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Annonce