Annonce
Debat

Krydstogtskibenes forurening forlænges igen, igen, igen

Landstrøm til krydstogtsskibe er forsinket, og den nye tidsplan siger, at det er klar i 2024. Arkivfoto: Michael Paldan

Debat: I 2018 takkede København nej til at få et landstrømsanlæg fra Powercon med kæmpe EU-tilskud. En skandale fordi afslaget kom uden en demokratisk proces.

Efter megen kritik og debat besluttede kommunen så i 2019, at anlægget skulle stå klar i 2021. Da planen blev konkretiseret, og pengene afsat, var planen rykket til foråret 2023, men nu atter med EU-tilskud. Et anlæg på Oceankaj med stikledning til Langelinie skulle sikre at fire krydstogtskibe kunne få landstrøm samtidigt.


Annonce

Hvis anlægget først kommer i gang i 2025, så er der ikke meget at prale af for København og endnu mindre for beboerne. Var det i 2025 vi skulle være CO2-neutrale? Og prisen er endnu flere kræfttilfælde og dødsfald.


Hermed ville årtiers forurening med kræftfremkaldende NOx partikler og markant CO2 udledning blive reduceret betragteligt fra krydstogtsæsonen 2023. En sejr efter stort pres fra Østerbro Lokaludvalg, berørte beboere, Det Økologiske Råd, mange medier og politikere. Copenhagen Malmö Port skulle stå for projektet, og alle meldinger har været, at det kørte på skinner.

Men som en tyv om natten orienterer By&Havn så nærmest i en fodnote til Økonomiudvalgets  medlemmer på rådhuset 16. juni, at de overtager projektet fra Copenhagen Malmö Port og forudser en forsinkelse til engang i løbet 2024.

Det ligner en to års forsinkelse til sæsonen 2025. Ingen debat, ingen alternativer, ingen klare begrundelser. På By&Havns hjemmeside fremstilles ansvarsoverdragelsen som en positiv nyhed, uden at forsinkelsen nævnes med et ord.

I hvert tilfælde for os på Østerbro er det en skandale. Hvis anlægget først kommer i gang i 2025, så er der ikke meget at prale af for København og endnu mindre for beboerne. Var det i 2025 vi skulle være CO2-neutrale? Og prisen er endnu flere kræfttilfælde og dødsfald.

Vi håber, at By&Havn tager den grønne dagsorden alvorligt, sagen om landstrømsanlæg har kørt siden 2009.

Skandalen er ikke mindst, at det pakkes ind i en organisatorisk teknikalitet og orientering til Økonomiudvalget. Forsøg på snedigt spin lige inden sommerferien. Igen under radaren uden debat. Er det By&Havn eller politikerne, der prioriterer? Og så i et valgår!

Annonce
Corona

Kæmpe testcenter åbner igen: Nu også med vaccination

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kirke

Ja, du så rigtigt: Et æsel gik rundt i Koldinggade

Debat

Handelsforeningsformand: Minus 250 millioner kroner og det er ikke slut endnu

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Trafik

Kommunen kom borgerne i møde: Ikke mere tung trafik i skolegade

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Erhverv

Fik vild idé i snapsebrandert: Sebastian og Peter åbner 'fitnesscenter' for din kreative hjerne

Julehjælp

Unge kickstarter Julehjælp: Forvandler Bopa Plads med hygge, sang og lys

sygeplejemangel

Unge til kamp for pressede sygeplejersker: - Det er vores fremtid, der er på spil

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Miljø

Chok i Fælledparken: Kommunen har ryddet Egernskoven

Månedens Østerbrobutik

Damernes bodega - og der er også plads til mænd

Lokalhistorisk

Da sporvognene kørte på damp

Annonce