Annonce
Næste stop

Kompasset peger mod ølbaren: Her er både Saxo Bankmanden, de ungarnske venner og stamkunderne gennem 50 år

God stemning en torsdag aften på Kompasset. Foto: Thomas Frederiksen
Masser af specialøl, socialt sammenhold, quiz og musik er nogle af ingredienserne på Østerbrogades intime ølbar Kompasset, som ligger lige om hjørnet til metrostationen Poul Henningsens Plads og både har et meget lokalt og et internationalt publikum.

Poul Henningsens Plads: Et kompas bruger man til at finde vej både til lands og til vands, de fleste af gæsterne på Kompasset Ølbar på Østerbrogade 103 behøver dog ikke kompas for at finde frem. De kender stedet i forvejen.

- Jeg kender de fleste ansigter på dem, som kommer her, siger den faste bartender Istvan Gal.

Folk udefra kan dog også nemt komme til Kompasset, som ligger lige om hjørnet i forhold til metrostationen Poul Henningsens Plads.

Annonce

Værtshus fra 1600-tallet

Der er flere hundrede års tradition for udskænkningssted på adressen. Værtshuset Lille Vibenshus lå der fra 1600-tallet og frem til begyndelsen af 1900-tallet, hvor den nuværende bygning blev opført. Her har der siden været udskænkningssteder med skiftende navne.

Nogen kommer for at have det sjovt, andre kan være ensomme og finder nogle at snakke med. Der er en meget familiær stemning hernede,

Istvan Gal, bartender på Kompasset Ølbar

I mange år hed det Vibenshus Bodega, men det ændrede navn, sortiment og blev røgfrit i 2016, da det fik navnet Kompasset Ølbar.

Den oprindelige ejer af Kompasset, britiske Andy Chappel, havde været 30 år til søs, inden han slog sig ned på Østerbro, derfor fik stedet et maritimt navn. Der blev satset på mange forskellige typer kvalitetsøl fra forskellige lande, og det gør der stadigvæk.

Allerede i 2017 overtog Balázs Szilágyi og Michael Dziadul stedet. De stammer fra henholdsvis Ungarn og Canada, og det er meget betegnende for Kompasset, som har mange internationale stamgæster.

- Jeg vil tro, at halvdelen af vores gæster er lokale og bor lige i nærheden, mens den anden halvdel godt kan bo længere væk og arbejde på internationale arbejdspladser som for eksempel FN-Byen og Saxo Bank, siger Balázs Szilágyi. Det gør den intime bar, som hurtigt bliver fyldt, både meget lokal og meget international.

Annonce

Familiær stemning

Bartenderen Istvan Gal er ligesom Balázs Szilágyi ungarer, og på Kompasset fik han hurtigt et netværk fra hjemlandet, da han var ny i København. Han oplever også de lokale have en særlig social atmosfære.

- Selvom man kommer alene, kan man hurtigt falde i snak med andre. Nogen kommer for at have det sjovt, andre kan være ensomme og finder nogle at snakke med. Der er en meget familiær stemning hernede, siger han.

Kompasset kan bruges til meget. Nes Jacobsen nyder en øl og har slået den bærbare computer op.

- Jeg havde en time, jeg lige skulle slå ihjel, så jeg arbejder her, fortæller han og nævner, at han tidligere boede tæt på Kompasset og kom der ofte. Nu er det en sjældenhed, som han sætter pris på.

- Her er virkelig hyggeligt, siger Nes Jacobsen.

Annonce

Smagning, quiz og musik

Udover mange hundrede års tradition for at drive værtshus på adressen, har Kompasset også skabt egne traditioner gennem de seneste seks år. Her arrangeres jævnlige quizzer og levende musik samt smagning af for eksempel øl og whisky.

Og man skal ikke glemme, at udover det sociale vil Kompasset gerne give folk smagsoplevelser og skifter jævnligt ud i ølhanerne. Som gæst kan man få smagsprøver, inden man beslutter sig for en bestemt øl.

Poul Henningsens Plads

Metrostationen Poul Henningsens Plads ligger egentlig ikke på Poul Henningsens Plads, som er en græsplæne med en gammel og fredet telefonkiosk på hjørnet af Jagtvej og Østerbrogade, men på en plads lige over for på den anden side af Jagtvej tæt ved Øbro Jagtvej Bibliotek og højhuset Øbrohus.

Stationen blev indviet som et led i Cityringen i september 2019 og ligger lige på grænsen mellem det, som engang blev betegnet som Indre og Ydre Østerbro, hvor Jagtvej var skillelinjen.

Poul Henningsen (1894-1967)  var en af 1900-tallets store danske personligheder. Han var både arkitekt, lysmager, tekstforfatter og samfundsrevser og går under betegnelsen kulturradikal. Han kendes også under initialerne PH.

Annonce
Gratis badedyr

Så du den skøre tradition ved guldfesten i Parken? Nu kan du få dit eget badedyr med hjem helt gratis

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Inden det bliver til en kæmpe byggeplads: Himmelfartsferien byder på festival nede ved vandet

Farvel til P-pladser For abonnenter

Nedlægger 96 parkeringspladser på Østerbro: Her er vejene de forsvinder fra - og hvor du kan holde i stedet

Efterspil

Aggressive FCK-fans invaderede bane under guld-fest: Nu truer klubben med strenge sanktioner

Flot fejl

Pinlig bommert: Kommunen fremhæver smarte hastighedstavler - men de har været slukket i 4 år, siger læserne

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Kultur

Du troede måske, at skandaleprojektet aldrig ville blive færdigt - men nu er østerbroernes eget hus klar til indflytning

Sport For abonnenter

Se kampen fra 2. division her fra kl. 13: B93 gæster akademikerne i Gladsaxe

Historie

Socialdemokratiet og fagbevægelse begyndte med konflikt og tumult på Østerbro: Slaget på Fælleden

Mad og drikke

Eksklusiv og populær slagter drejer nøglen om: - Corona ramte os rigtig hårdt

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Efterlysning

Jens fra Østerbro har været savnet i 4 uger: Nu beder politiet om hjælp til at finde ham

Østerbro

I 2012 drømte Distortion om Østerbro: Nu kalder de bydelen for 'meget spændende'

Spørg os

Gregers undrer sig over manglende personale og dårlig service: Vi har undersøgt sagen

Annonce