Annonce
#72timer

Kasper: Jeg mødte ingen hjemløse på Østerbro

Her ses Kasper efter to ud af de tre døgn, han var frivillig hjemløs på Østerbro. På det her tidspunkt ved han endnu ikke, at han har corona. Foto: Thomas Frederiksen
ØsterbroLIVs frivillige hjemløse Kasper Bak endte med at have corona, som det viste sig, at han var blevet smittet med, inden projektet #72timer gik i gang. Inden da oplevede han at vandre meget rundt alene på Østerbro, opleve stærkt fællesskab mellem hjemløse andre steder i København og få en nogenlunde nattesøvn i et parkeringshus.

Kasper Bak følte sig utilpas til sidst i løbet af de tre døgn, hvor han var frivillig hjemløs på Østerbro. Han var blevet småforkølet i det lunefulde aprilvejr, som han var vandret rundt i, men der var også andre måder, at han følte sig sløj på.

Så fik han at vide, at en af hans venner, som han havde været i sommerhus med på Bornholm kort tid forinden, havde corona. Kasper lod sig teste lørdag morgen og var positiv.

Han er således ikke på toppen, da ØsterbroLIV taler med ham efterfølgende om de tre dage, som er gået, hvor han har været frivillig hjemløs sammen med ni andre i hovedstaden for at sætte fokus på hjemløses situation i anledning af Hus Forbis 25 års jubilæum og for at samle penge ind til det formål.

- Jeg har mistet smags- og lugtesansen og har hovedpine, fortæller han. Dermed må han starte med en sygemelding i sit job som socialpædagog i Nordhavn efter ferien.

Et job som har været medvirkende til, at han meldte sig til projektet, da han her har stiftet bekendtskab med unge udsatte, der for nogens vedkommende har erfaring med hjemløshed.

Anbefaler Tippen

På Østerbro er han gået meget rundt gennem 72 timer uden at støde ind i andre hjemløse her i bydelen. Han nåede 22-23 kilometer den første dag.

- Jeg fik konstateret, at de udsatte ikke er repræsenteret i gaderne på Østerbro, i hvert fald ikke hvad jeg så, siger han. Vandreturene var en ensom oplevelse, men han fik set steder i lokalområdet, hvor han aldrig havde været før.

- Jeg nåede ud på Nordhavnstippen. Det var en god oplevelse, det er flot natur og dejlig roligt. Jeg kan kun anbefale at tage en tur derud, hvis man har tid til det, der står også en del og fisker. Det så rigtig hyggeligt ud, siger 33-årige Kasper Bak.


Der var nogle unge mennesker, som så ned på de hjemløse og mente, at de bare kunne tage sig sammen. Der findes idioter overalt

Kasper Bak


Han fik dog undervejs lidt ondt i knæene, noget som også var eftervirkninger af en cykeltur rundt i Danmark tidligere i april, hvor han nåede op på 637 kilometer.

Annonce

Smil og idioti

Alle tre nætter opnåede han god nattesøvn, da han sov i tørvejr i et parkeringsanlæg i Strynøgade. En god oplevelse for Kasper var at møde to rigtige hjemløse ved Nørrebro Station det sidste døgn, det var Hus Forbi, som koordinerede dette møde.

- Jeg var med til at sælge Hus Forbi. Det var en fin oplevelse at opleve sammenholdet og de smil, som kom fra borgere, også fra dem der ikke købte avisen. Det kunne jeg mærke, gjorde en positiv forskel, fortæller han. I den modsatte grøft var et møde med en passager i metroen fredag aften.

- Der var nogle unge mennesker, som så ned på de hjemløse og mente, at de bare kunne tage sig sammen. Der findes idioter overalt, konstaterer han og forstår ikke, hvorfor nogle ser ned på mennesker, der er havnet i hjemløshed.

Annonce

Rugbrød mætter godt

Kasper Bak havde i løbet af de tre døgn også en opgave med at skulle hæve penge uden identifikation. Det lykkedes som forventet ikke. Ekspedienten i banken nævnte, at vedkommende fulgte reglerne, og der ikke kunne udbetales penge, selvom der var nok på kontoen.

En anden opgave var, at han skulle tjene 200 kroner. Det lykkedes ved, at han fandt to rejsekort, der ikke var bundet til personer, til en samlet værdi på over 300 kroner. Dem kunne han sælge videre, efter han vel at mærke havde kontaktet rejsekort-administrationen for at høre, om nogle savnede de pågældende kort. Det var i hvert fald ikke registreret. Kortene blev også efterlyst på Facebook, uden at nogen reagerede-

Kasper Bak er et aktivt friluftsmenneske, der er vant til at leve og sove ude. Den del bekymrede ham ikke i særlig høj grad på forhånd. Noget som han spekulerede på, var til gengæld, om han ville få mad nok. Han beskrev hans humør som afhængig af to store måltider om dagen.

Men det lykkedes at få stillet sulten for forholdsvis få penge.

- Jeg købte rugbrød, og seks stykker mættede godt, fortæller han. Kasper Bak er stor Arsenal-fan, og han spekulerede på, om han mon kunne se den engelske klubs semifinale i Europa League torsdag aften mod spanske Villareal. Da en borger havde læst om dette ønske i ØsterbroLIV, blev han budt indenfor og så Arsenals 1-2 nederlag. Kasper Bak er dog fortrøstningsfuld inden returkampen i London, hvor han mener, at det kan vendes til en samlet sejr.

Og for ham selv gælder det nu om at blive rask.

#72timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facbookside. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Undervejs kan du som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed får selvfølgelig navn i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce