Annonce
Erhverv

Kæmper for kompensation til indespærrede butikker

Har I set, hvordan butikkerne på Østerbrogade bløder på grund af vejarbejdet, spurgte en læser med henvisning til Henrik Langvad fra Butler Vin, der har hængt sedler op i områdets opgange, hvor han opfordrer naboerne til at trodse vejarbejdet og støtte de lokale butikker, der taber mindst én million kroner om dagen i omsætning på Østerbrogade. Foto: André Bentsen
I månedsvis er butikkerne omkring Østerbrogade holdt gidsler af vejarbejde og kaos. Nu kæmper handelsforeningen for mere information og økonomisk kompensation. - Vi vil ikke spises af med en vejfest, når vi taber én million kroner om dagen, siger de.

- Nødråb!

Det er ikke for sjov, at Henrik Langvads opslag i opgangene på Østerbro starter med store bogstaver. Ligesom alle andre butikker i området omkring Østerbrogade lider den historiske butik voldsomt under vejarbejdet, afspærringerne og det kaos der i månedsvis har hersket i området.

- Vi har mistet mere end 60 procent af vores omsætning, og derfor er det helt reelt at spørge, om det virkelig er sådan her 100 års historie skal stoppe. På grund af vejarbejde, siger Henrik Langvad fra Butler Vin.

Annonce

Flere skridt frem og tilbage

Han fortæller den ene molbo-historie efter den anden, om sten, der rykkes tyve meter den ene dag, for at blive rykket tilbage den næste. Om huller, der graves den ene dag, fyldes op dagen efter for, at processen så gentages ugen efter.

Vi vil ikke 'spises af med penge til en vejfest' eller lignende. Det er ikke det vi har brug for. Butikkerne taber løst regnet mindst én million kroner hver dag i omsætning kun på Østerbrogade.

Peter Koldby, Østerbro Handelsforening

- Der er selvfølgelig gode grunde til det på grund af gasledninger og så videre og jeg har en god dialog med de enkelte håndværkere på stedet, men det ændrer ikke på, at den dag hele Danmark endelig måtte åbne igen efter corona, der blev vi effektivt lukket inde og lukket ned af afspærringer. Der er jo ingen, der køber 12 flasker vin, hvis de ikke er i bil, siger han og slår armene ud mod en vej, der kun har set fornuftig ud, under EM.

Han håber derfor, at de lokale vil støtte butikkerne langs Østerbrogade, og at kommunen vil kompensere de butikker, der har lidt under vejarbejdet.

Og det er han ikke alene om.

Annonce

Inviterer politikere til møde

Østerbro Handelsforening har selv taget initiativ til at kontakte Københavns Kommune, selvom de mener, det burde have været omvendt.

- Der er allerede ved tidligere lejligheder forespurgt om økonomisk kompensation til de berørte butikker. Dette er hver gang blevet afvist, siger formand for handelsforeningen, Peter Koldby.

- Det har været nævnt at der kan findes en kompensationspulje for at igangsætte Østerbrogade igen efter vejarbejdets udførelse. Det er vi selvfølgelig åbne overfor, men kravet fra vores side vil være stort. Vi vil ikke 'spises af med penge til en vejfest' eller lignende, siger han og tilføjer:

- Det er ikke det vi har brug for. Butikkerne taber løst regnet mindst én million kroner hver dag i omsætning kun på Østerbrogade. Penge som forsvinder ud af bydelen. Det er jo ikke sådan, at forbruget holdes tilbage, det flyttes til andre steder i København.

Hos de øvrige butiksejere, ØsterbroLIV har været i kontakt med går frustrationerne meget på fremkommeligheden, fordi borgerne ganske enkelt vælger Østerbrogade fra.

- Derfor ser butikkerne med stor frustration på, at renoveringen foregår så langsomt og uden ret meget information, lyder det fra handelsforeningen, der har inviteret kommunen til møde om sagen på torsdag.

Annonce

Svært med økonomisk kompensation

ØsterbroLIV vil selvfølgelig følge op på, om det lykkes butikkerne at få ekstra støtte, men noget tyder på, at det i hvert fald ikke kan blive på samme måde, som de fik under coronanedlukningerne.

I hvert fald tror borgmester Nina Hedeager Olsen (EL) ikke umiddelbart, at kommunen bare kan kompensere økonomisk.

- Men det er klart, at mange har oplevet en stor nedgang under coronanedlukningerne, så det er selvfølgelig ærgerligt, at det er lige nu, at vi går i gang med arbejdet, men det er en teknisk ting omkring budgetloven og anlægsloftet over, hvornår vi kan lave så store projekter, siger hun og fortsætter:

- Det kan virke uforståeligt, hvis man har en butik, hvor omsætningen bløder, men det er de rammer, vi er underlagt og så vidt jeg ved, kan vi ikke bare direkte kompensere økonomisk, siger borgmester, Nina Hedeager Olsen, der til gengæld understreger, at kommunen kan blive bedre til at informere om tid og konsekvenser i forbindelse med så store projekter.

Annonce
Kirke

Ja, du så rigtigt: Et æsel gik rundt i Koldinggade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Handelsforeningsformand: Minus 250 millioner kroner og det er ikke slut endnu

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

sygeplejemangel

Unge til kamp for pressede sygeplejersker: - Det er vores fremtid, der er på spil

Trafik

Kommunen kom borgerne i møde: Ikke mere tung trafik i skolegade

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Erhverv

Fik vild idé i snapsebrandert: Sebastian og Peter åbner 'fitnesscenter' for din kreative hjerne

Julehjælp

Unge kickstarter Julehjælp: Forvandler Bopa Plads med hygge, sang og lys

Miljø

Chok i Fælledparken: Kommunen har ryddet Egernskoven

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Månedens Østerbrobutik

Damernes bodega - og der er også plads til mænd

Lokalhistorisk

Da sporvognene kørte på damp

Frivillighed

Kom i biografen med dine idéer: Hvordan bliver det nemmere at være frivillig på Østerbro og i Nordhavn

Annonce