Annonce
Historie

Hestene ville ikke gå videre, og møtrikkerne var faldet af vognen: Så byggede Anna og Sigurd et markant hus ved Trianglen

Evangeliehuset på Blegdamsvej som lå på stedet i over 40 år frem til 1963. Billedet her er fra 1962. Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv
Gennem 40 år lå der et særligt religøst samfund i bygning på Blegdamsvej ved Trianglen. Den var kun til leje, og kommunen besluttede sig for at opføre Østerbrogården på grunden i 1960'erne.

Når man står på Trianglen og ser ned ad Blegdamsvej, ligger der forrest en typisk 1960’er ejendom, et betonbyggeri med fritidshjem og kollegium - Østerbrogården, med et kunstværk på gavlen.

Men kan man huske tilbage til starten af 1960’erne, lå her et ret anonymt gråt, men alligevel spændende træhus. Det var den apostolske kirke: Evangeliehuset. Træhuset rummede både en mødesal samt en boghandel.

I sidste halvdel af 1800-tallet opstod der en lang række religiøse vækkelses- og dåbsbevægelser over hele verden, og en af dem ramte Danmark omkring 1908 under navnet Pinsebevægelsen.

Annonce

Hestene stoppede

Herfra udsprang den Apostolske Kirke, som fik sit navn i 1924. Den lagde især vægt på at døbe med Helligånden samt at tale i tunger. Den kendte skuespillerinde Anna Larssen blev en del af Pinsebevægelsen og efterfølgende den Apostolske kirke og drog landet rundt med sin mand, Sigurd Bjørner, for at udbrede troen.

De rejste et telt, og flere og flere flokkedes omkring dem, på et tidspunkt over 2000 mennesker til deres forkyndelser. Derfor besluttede de at opføre en mere permanent bygning.

Anna Larssens skifte af tilværelse vakte stor bevågenhed, og da deres hestetrukne beboelsesvogn i 1920 drejede ind på den grønne mark ved Trianglen, flokkedes folk omkring dem for at høre forkyndelsen.

Bjørner fortalte senere, at da hestene var kommet til Trianglen, var det umuligt at få dem til at gå videre.

Samtidigt opdagede de, at møtrikkerne til hjulene var blevet fjernet under nattens ophold ved Østerbro Station (Østerport), og der var et helt under, at vognen havde kørt derfra til Trianglen, uden at de havde opdaget noget.

Østerbrogården med gavlmaleriet - malet i 2020 - afløste Evangeliehuset på Blegdamsvej i 1960'erne. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Fra telt til bygning

De rejste et telt, og flere og flere flokkedes omkring dem, på et tidspunkt over 2000 mennesker til deres forkyndelser. Derfor besluttede de at opføre en mere permanent bygning.

Man ansøgte kommunen om tilladelse til at købe grunden, men fik nej, da det var hensigten at opføre et nyt posthus på området. Man kunne dog leje grunden, men kun for tre måneder ad gangen.

Anna Larssen anråbte så de himmelske rådgivere i bøn, og disse sagde: ”lej og byg et hus”. Så det gjorde man, og huset fik lov at stå i godt 41 år.

Huset, med navnet Evangeliekirken, blev således indviet i 1922, som en midlertidig træbygning. Naboen mod vest var dengang Folkekøkkenet, og det brændte i 1925. Da flammerne stod op omkring Evangeliekirken, siges det, at menigheden knælede i bøn og bad Gud bevare stedet, og vinden vendte i det kritiske øjeblik, hvorved huset overlevede branden.

Kirken overlevede derefter også indtil 1963 med den konstante trussel om at blive opsagt af kommunen.

Annonce

Østerbrogården opføres

I 1962 fejrede man kirkens 40-års jubilæum, men i juli 1963 kom opsigelsen til fraflytning med udgangen af året. Da menigheden samtidig kunne læse i aviserne, at der var startet en indsamling til bygning af et kulturcenter på grunden, erkendte man at tiden var udløbet.

Kirken flyttede derfor til et nyt ”Evangeliehus” på Frederiksberg, på Filippavej, efter en kort omvej over Vesterbro. I 1966-67 blev den selvejende institution, Østerbrogården opført på stedet, en 1960’er betonbygning i 2 blokke opført vinkelret og sammenbygget.

Bygningerne er på otte etager og indeholder et stort antal kollegieværelser, mødelokaler, fritidshjem og en p-kælder.

Apotelsk kirke ligger i dag på Filippavej på Frederiksberg. Foto: Thomas Frederiksen

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv,

Byggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Erhverv

Selskabet bag Parken overvejer at sælge nationalarenaen

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Erhverv

Nu er Kasper Würtz' sejr over Christian Bitz endelig i hus: - Den her afgørelse er næsten vigtigere end selve dommen

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Annonce