Annonce
Byliv

Gugu er i øjenhøjde med ynglende spurvehøge-par: Fra min altan kan jeg se dem kaste bytte til hinanden i luften

Gugu Kristoffersen kan se det ynglende spurvehøg-par på Holmens Kirkegård fra sin altan på tredje sal. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Da Gugu Kristoffersen fandt en fint stribet fjer på Holmens Kirkegård, troede hun, den var fra en ugle. Men personalet på kirkegården kunne fortælle, den var fra et spurvehøge-par, der har opfostret tre unger et gammelt grantræ.

Bag den livlige Sankt Josefs Skolegård og den trafikerede Dag Hammarskjölds Alle kan man for tiden se adskillige kirkegårdsgængere kigge op i trækronerne. Og står man selv stille, kan man tydeligt høre hvorfor. Der lyder en markant og højlydt kvidren, ja nærmest skrigen, fra oven.

Lydene, der giver associationer i retning af en dyrepark, kommer fra et spurvehøge-par. Midt på indre Østerbro har de opfostret tre flyvedygtige unger, som de nu er i færd med at lære at jage mellem gravsten, bænke, blomster og træer. Og det har givet folk i og omkring kirkegården en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

- På et tidspunkt så jeg en af spurvehøgene styrtdykke ned mod jorden efter byttedyr her på kirkegården. En anden dag så jeg hannen og hunnen udveksle et byttedyr i luften. For tiden ser det ud til, at de er ved at lære ungerne at jage, fortæller Elizabeth Anderson, der er gartner i den sektion af kirkegården, hvor spurvehøgene primært holder til.

Annonce

Hun fortæller, at der er en gartnerkollega på kirkegården, som er fugleinteresseret. Det var ham, der kunne fortælle Elizabeth Anderson og de andre ansatte, at der udspillede sig et lille natur-eventyr på deres arbejdsplads, som kirkegården også er.

- Vi har siden marts, hvor min kollega gjorde os opmærksom på spurvehøgene, gået og ventet på, om de ville yngle. Så det er jo helt fantastisk, selvom spurvehøgen åbenbart er en af de mest almindelige rovfugle i Danmark, siger hun.

Smuk stribet fjer

Baseret på den glæde spurvehøg-familien skaber i området, er den nu ikke helt almindelig.


Det er specielt at have sådan en naturoplevelse inde midt i byen.

Carina Bachmann, chefgartner Holmens Kirkegård


Fra sin altan på tredje sal, der vender ud mod Holmens Kirkegård, følger også Gugu Kristoffersen med i spurvehøgenes vilde liv på den ellers stille kirkegård.

- Jeg fandt denne smukke, stribede fjer. Først troede jeg, at det var fra en natugle. Men de har en fuglekyndig medarbejder på kirkegården, der kunne se, at fjeren er fra en spurvehøg, fortæller Gugu Kristoffersen, der i forvejen er meget fugleinteresseret og synes, det er morsomt at spotte fugle.

- Jeg kan ikke se selve det grantræ, hvor reden er placeret. Men jeg kan se nogle af de andre træer, hvor de ynder at holde til. Jeg har en fuglekikkert, som jeg kan se dem i, siger hun og tilføjer:

- Jeg ser dem ofte lande i den store hængebøg. Det er ligesom deres yndlingslandingsplads. Der er så mange sjove historier om fugle, når man først begynder at sætte sig lidt ind i dem.

Gugu Kristoffersen nøjes ikke alene med at se på fuglene med sin fuglekikkert. Hun er også en dygtig fotograf, der med sin Iphone har indfanget mange smukke og underfundige billeder af såvel dyre- som gadelivet på Østerbro. Billederne har hun blandt andet delt med Holmens Kirkegårds personale.

Annonce

Fællesskabsfølelse

Det vilde dyr, der uden skelen til huspriser og andet menneskeligt, har slået sig ned på en af byens mest centrale adresser, har dermed helt utilsigtet skabt fællesskabsfølelse og glæde. Som chefgartner på Holmens Kirkegård Carina Bachmann siger:

- Det er specielt at have sådan en naturoplevelse inde midt i byen.

Hvis du gerne vil se spurvehøgen, kan du være heldig at spotte den i det store kastanjetræ på bagsiden af Østerbro Bibliotek. Fuglen er mest aktiv om eftermiddagen.

Af dyreetiske hensyn opfordrer Dansk Ornitologisk Forening til, at man ikke står stille ret længe af gangen der, hvor spurvehøgen bor, da det stresser den. Men man må gerne bevæge sig roligt rundt i området, som man normalt gør på en kirkegård, da det er noget, spurvehøgen er vandt til.

Fem skarpe om spurvhøgen

  • Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er der også et ynglende spurvehøge-par i Fælledparken
  • Både hannen og hunnen finder føde til ungerne, og hannen kan finde på at overdrage byttedyr til hunnen ved at kaste det til hende, imens de begge er i luften
  • Du kan lytte til fuglen på Dansk ornitologisk Forenings hjemmeside
  • Længde han: 30 cm / hun: 38 cm. Vægt han: 110-195 g Vægt hun: 185-340 g. Vingefang 60 - 75 cm
  • På grund af den betydelige størrelsesforskel tager han og hun forskelligt bytte. Hannen tager småfugle op til solsortestørrelse, mens hunnen kan tage bytte op til duestørrelse. Om sommeren tages mange nyudfløjne fugleunger, som er et nemt bytte. Jagten foregår gerne fra et skjul i et træ og sker altid som overraskelsesangreb, hvor høgen forsøger at komme tættest muligt på byttet, inden den opdages.
Her ses en af spurvehøgene i et toppen af den store hængebøg på Holmens Kirkegård. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Elizabeth Anderson kigger dagligt op på spurvehøgene, der holder til i et af træerne, der hvor hun har sit gartnerarbejde på kirkegården. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Gugu Kristoffersen med den spurvehøge-fjer, hun oprindeligt troede var fra en ugle. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Ungerne på vingerne i luften over kirkegården. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Det er i denne sektion af Holmens Kirkegård, man kan høre og være heldig at se spurvehøgene. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Spurvehøg over Holmens Kirkegård. Foto: Byrd/Kasper Løjtved
Annonce
Miljø

Kommunen fører tilsyn: "H.C. Andersens træ" er spærret af

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Så er der ba(h)net vej: Kendt mode- og boligforretning flytter ind i historiske lokaler på Østerbrogade

112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Navne

Bankdirektør: Østerbro har meget at byde på for en nordjyde som mig

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Kultur

Regnbuefamlie i 1800-tallet: To kvinder adopterede fælles barn

112

Person reddet ud fra brand i natten

Østerbro

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Tårnhøje boligblokke vil fjerne Svanemølleværkets majestætiske statement

Byliv

Har du en ide, der kan støtte byens erhvervsliv til jul? Så kan du nu søge julepuljen

112

Pas på! Samme tricktyv på spil - flere bestjålet midt i arbejdstiden

Østerbro

Beboer i appel til forældrene: Jeres børn udsætter sig for livsfare

Byliv

Aggressive måger skaber stor frustration: De vækker os om natten med deres gennemtrængende skrig

Forsiden netop nu
Annonce