Annonce
Bolig og livsstil

Giv din indre cowboy frit spil: Nyt escape room inviterer dig og dine hjerneceller en tur i det vilde vesten

Escapist står bag det blot to måneder gamle escape room i Tilst. Firmaet kalder det ”Wanted” og beskriver oplevelsen som at være med i en westernfilm - med kulisser og rekvisitter, sjove og skæve opgaver og actionfyldte effekter. Her er det eventfirmaets direktør, Jesper Overgaard, der bliver anholdt af gamemaster Henrik Ravn - her i rollen som vicesherif Sam. Foto: Birgitte Carol Heiberg
16. juli i år åbnede et nyt escape room i Tilst ved Aarhus, og i efterårsferien står Escapist, firmaet bag, klar med et identisk rum med samme tema, hvor man træder ind i en gammel westernfilm og i samarbejde skal løse et utal af gåder for i første omgang at komme ud af en fængselscelle og i sidste ende få fingre i guldet.

- Howdy there, partners, og velkommen til Mud Trail. I må være den bande af brugbare banditter, jeg sendte bud efter, er det rigtigt?

Brugbare banditter og brugbare banditter? Det er måske lige at stramme den en kende. Vi er fotograf og journalist på arbejde. Men dagens arbejde er noget anderledes, end det plejer at være, og når vicesherif Sam nu spørger os med et så desperat udtryk i øjnene, nikker vi samarbejdsvilligt uden rigtig at vide, hvad vi er ved at gå ind til. Men det finder vi hurtigt ud af: Vi er på vej ind i et såkaldt escape room i Tilst, som det Aarhusbaserede eventfirma Escapist står bag. Og foran os står spiludvikler Henrik Ravn i skikkelse af en forsmået vicesherif Sam med cowboyhat, vest og rødternet tørklæde og fabler om en hemmelig plan med kraftig amerikansk accent.

- Godt, I kunne komme! Det er mig, der er Sam, og jeg er vicesherif her i byen. Jeg kunne have været sherif, men Mud Trail foretrak åbenbart et selvoptaget skarpskyderskvat frem for en kløgtig kandidat som kvikke Sam her.

Annonce

- Nå, lad os komme til sagen: Som jeg skrev i mit telegram, har jeg et temmelig tillokkende tilbud til jer. I har garanteret hørt, at en gammel guldgraver har ramt en ganske gavmild guldåre, der har givet ham guldklumper så gigantiske som gåseæg. Well, jeg har hørt, at han har fået lov til at opbevare værdierne i et pengeskab her i byen, og med min fabelagtige forstand har jeg planlagt en perfekt plan, så hans guld kan blive til vores guld.

Spillet er startet, uden at vi helt er klar over det, og vi følger lydigt med ned ad en gang og træder tøvende ind i et mørkt rum, hvorefter døren bliver lukket bag os. Lyset bliver tændt, og spillet sætter i gang ved bornholmerurets timeslag. Vi har en time til at løse opgaven, hvis ikke vi vil hænges, kan vi forstå.

Den snedige plan

Vi befinder os i en smal fængselscelle med en bænk, en lanterne, en natpotte og en fodlænke bundet fast til gulvet. På den anden side af tremmerne og den låste dør ser vi ind i sheriffens oplyste kontor med skrivebord, bogreol og vintønde. Vi er fanget. Min første, lettere klaustrofobiske tanke er, at der ikke er nogen mulighed for at slippe ud. Men det er jo bare et spil, og vi er selv spillerne. Der må være en måde. Hvad var det nu, Sam havde sagt uden for fængslet?

Man får omkring en time til at løse missionen, men hvis man undervejs går i stå og ikke kan komme videre, kan man ringe med klokken og få gamemasteren til at give et hint. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeres part af plottet vil være pærelet: Først lader jeg, som om jeg anholder jer og anbringer jer i Mud Trails fængsel. Dernæst lokker jeg den dumme sherif langt væk. Jeg har fortalt ham, at den store galge oppe på bakken trænger til at blive repareret. Så snart jeg og sheriffen er smuttet, kan I se jeres snit til at søge efter min snedige plan, som jeg har skjult nede i gulvet i cellen.

I anledning af at ”Wanted” i Tilst ved Aarhus udvides med et identisk rum giver Escapist 25 procent rabat i efterårsferien på bookede dueller i de to rum for 6 til 12 personer. Der er i øvrigt seks tider om dagen fordelt på de lige timetal. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vi leder og finder pludselig en løs planke i trægulvet, hvor to hvide mus passer på en lap papir. Selv om musene aldrig har været levende, hiver jeg med en kuldegysning hurtigt hånden til mig i det sekund, jeg får fat i Sams snedige plan. Desværre har musene spist papir og bogstaver, så man kun kan læse: ”Start med at få fat i klapperslangekassen - derefter skal ...”

Resten må vi gætte os til.

Annonce

Klapperslangekassen

Eneste detalje er, at klapperslangekassen står på et lille bord inde på sheriffens kontor på den anden side af tremmerne. Derinde hænger der også en kost på væggen, men selvfølgelig lige akkurat så langt fra cellen, at vi på ingen måde kan nå den. Med skaftet ville vi kunne få fat i det store bundt nøgler, der hænger på væggen ved siden af, som formentlig vil være vores bedste chance for at komme ud af cellen. Alligevel prøver jeg - tilstået - meget optimistisk at se, om jeg kan mase mig selv ud gennem tremmerne i døren. Men nej, og derefter begynder vi at lede og tænke. Og derefter er jeg hooked. Jeg er blevet en levende brik i spillet og skal flere gange undervejs med en kraftanstrengelse huske mig selv på, at jeg er på arbejde og skal indsamle indtryk og detaljer og huske alt, hvad jeg ser og hører, for at kunne skrive om det - uden at afsløre for meget.

Journalist på arbejde - og uventet, men herligt underholdende teambuilding. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det bliver en balancegang og noget med at have tungen lige i munden, både hvad angår det ene og det andet. For spillet trænger sig på, og da det lykkedes os at regne den ud og få fat i klapperslangekassen, har jeg lyst til at udbryde begejstret ”yihaaa”, men roser i stedet min dygtige kollega for sublimt samarbejde. Vi tænker højt og kommer i fællesskab frem til løsninger et rum ad gangen. Nogle gange går vi helt i stå, og Sam giver os en ledetråd (eller faktisk adskillige), så vi kan komme videre. Jeg ser pludselig mig selv have cowboyhat på og svinge revolveren som en anden Lucky Luke eller en af de der brugbare banditter, der ikke er til at stoppe igen, selv om tiden på et tidspunkt rinder ud, og gennemsnitstiden på 54-55 minutter for længst er overskredet. Fotografen har det på samme måde.

- Ej, vi skal ikke stoppe nu. Vi skal lige løse det her, fastslår hun fokuseret.

Der var tænkt over detaljerne i Wanted-escape roomet i Tilst, og der gik ikke længe, før vi tog spillets roller på os - som banditter i det vilde vesten. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Og vi løser det, og vi løser gåden, gætter kodeordet og finder de skjulte nøgler ved hjælp af en sød hest og en billardkugle, der triller rundt i et usynligt netværk af gange inde i en væg og på magisk vis åbner en hemmelig dør. Og vi er så opslugte, at tiden uden for spillet er gået sin vej, og de to 35-årige bagmænd, Henrik Ravn og direktør Jesper Overgaard, kommer smilende ind og siger tillykke med fuldført mission.

Annonce

Ikea-test og teambuilding

Deres mission er også fuldført, i hvert fald indtil de giver sig selv nye missioner om at lave flere escape rooms. De følger planen om at færdiggøre ”Wanted 2” - et escape room og en identisk kopi af ”Wanted 1”, som vi lige har været inde i - så det i efterårsferien er muligt at komme en stor gruppe på 6-12 personer og se, hvilket hold der først finder frem til bankboksen med guldet.

Vi fandt frem til guldet. Til sidst. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Før Escapist lavede lokalerne om til kulisserne i en westernfilm, husede bygningen i Tilst en gammel bodega.  Alt blev efterladt - lige fra borde, stole og bardisk til dartspil og nøgenplakater på chefens kontor. Men jo mere smadret, jo bedre syntes de to eventmagere bag Escapist. Alt skulle jo alligevel rives ned for at blive bygget op igen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi har ledt efter det helt rigtige sted for at kunne udvide i to år, inden det her i Tilst dukkede op. Det skulle ligge godt, have pladsen og hellere end gerne være godt smadret, for vi skulle alligevel rive alt ud og bygge det op fra bunden. Western-temaet havde vi ikke set andre steder, og vi har lavet dette escape room, der er ideel fra konfirmationsalderen og opefter. Optimalt set to til fem/seks personer pr. hold, forklarer Jesper Overgaard, der ud over Escapist også driver Aarhus Brætspilscafé inde i byen ikke langt fra firmaets andre to escape rooms i Klostergade, hvor deltagerne i øvrigt kan være fra seks år og opefter.

Henrik Ravn er hjernen bag alle puzzles, gåder og opgaver i Escapists escape rooms. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Escapist

Er et Aarhusbaseret eventfirma, der blev etableret i foråret 2017 og udsprang i et samarbejde mellem direktør Jesper Overgaard og spildesigner Henrik Ravn.

Firmaet har i dag to escape rooms: ”Det store diamantkup” og ”USS Triton” i Klostergade 82 inde i Aarhus, der åbnede i henholdsvis 2017 og 2018.

Med hjælp fra et team af teaterteknikere åbnede firmaet en ny afdeling på Langkærvej 2B i Tilst 16. juli. ”Wanted” er navnet på dette escape room med western-tema, og i efterårsferien åbner et identisk escape room ”Wanted 2”, så det bliver muligt for hold at dyste om at finde det samme guld.

Pris for to-seks spillere i omkring 60 minutter: 895 kroner.

Læs mere:  www.escapist.dk

Venskabet mellem Jesper Overgaard og Henrik Ravn er mere end 20 år gammelt, og med en fælles interesse for spil har de bygget fysiske spiloplevelser på benene, der fanger selv de mest skeptiske teenagere.

- Vi kan da godt opleve, at teenagere, der er af sted med deres forældre eller bedsteforældre, i starten godt kan være lidt kølige over for det, når vi introducerer stedet, missionen og de fire regler. Men når vi når slutningen af spillet, er de på og skjuler ikke deres begejstring, fortæller Henrik Ravn, der sammen med fem andre deler rollen som gamemaster i Tilst.

- Vi kalder det også Ikea-testen 2, for hvis man er inde med sin kæreste eller ægtefælle, kan man godt blive udfordret lidt undervejs, griner han og tilføjer, at han siden Escapists start for fire år siden i Aarhus har oplevet tre par, hvor manden har friet til sidst.

Ikea-test eller ej. Min fotograf og jeg har med denne uventede teambuilding fået bekræftet, at vi arbejder godt sammen, også under pres. Heldigvis. Og så undlader vi at hænge os i tiden, der skred langt over gennemsnittet - og at en bande banditter ved navn Cowboy-Kolding & Co. den 21. juli slog rekord og klarede missionen uden hints på 32 minutter og 32 sekunder.

Det handler jo ikke om at vinde. Det handler om at være med. Eller noget.

Vi ses i Tilst.

Vi kom ikke med på tavlen over de hurtigste til at løse missionen. Men det handler jo ikke om at vinde. Det handler om at være med - er der nogle, der siger. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Mest læste

Kaos

Østerbroere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Bolig og livsstil

Broderi, bajer og bandeord: -Jeg vil hellere have klippet fingrene af end at brodere missekatte i en robåd

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Annonce