Annonce
Historie

En borgergruppe tog affære: Østerbros første apotek

Østerbro Apotek på Østerbrogade 48 omkring 1960. Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Apotekerne på Østerbro går tilbage til omkring 1870, idet bydelen først på dette tidspunkt fik en størrelse, som berettigede til et apotek.

I begyndelsen af 1855 ansøgte en farmaceut om bevilling til at etablere apotek på Østerbro. Det daværende Sundhedskollegie afslog imidlertid ansøgningen med den begrundelse at apotekerne på Nørrebro og ved Frederiks Hospital i Bredgade lå nær på Østerbro, ligesom Lyngby Apotek dækkede områderne ved Skovshoved, Tårbæk og omegn.

Der blev forsøgt igen årene derefter, men befolkningsgrundlaget for at drive et apotek skulle være omkring 10.000, og man anslog at det ansøgte apotek højst ville have et grundlag på 5000 borgere.

Annonce

Man gav imidlertid ikke op, og i 1869 ansøgte en borgergruppe på Østerbro og omegn igen om tilladelse til at åbne et apotek. Man begrundede det i, at der var en kraftig vækst i befolkningen som følge af at sporvognslinjen netop var blevet forlænget fra Trianglen helt ud til Slukefter på Strandvejen 141 i Hellerup.

Da også både stadslægen og den praktiserende læge anbefalede ansøgningen om at etablere et apotek mellem Søerne og Trianglen, overgav både magistrat og Sundhedskollegiet sig, og ved kongelig resolution af 20. marts 1869 blev der givet tilladelse til etablering af et apotek.

Det betød at cand.pharm Peter Tycho Herluf Schiellerup åbnede apotek i et midlertidigt lokale 5. juli 1870, og i 1881 flyttede til Østerbrogade 48 (oprindeligt nr. 29), hvor det lå i 131 år, indtil 31. marts 1993.

I det meste af perioden havde arvingerne efter Peter T. H. Schiellerup beholdt selve ejendommen, og apoteket havde boet til leje. I 1964 besluttede arvingerne at sælge ejendommen til Dansk Apotekerforening for den nette sum af kr. 450.000,-. Apotekerforeningen oprettede derefter kontorer på 1. og 2. sal, mens der var Apotek i stueetagen. I 1993 var det imidlertid endegyldigt slut, og 31. marts lukkede apoteket for stedse, samtidig med at apoteker Erling Wismer, der havde drevet apoteket siden 1970, fyldte 70 år og gik på pension.

Ejendommen er løbende blevet istandsat og der er sket udbygninger ind mod gården, men heldigvis er facaden ud mod gaden blevet bevaret og istandsat løbende, så ejendommen fremstår tæt på sit oprindelige udseende i dag.

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Tegnefilm

Cirkelines far: Der manglede en indvandrermus i dansk tegnefilm

Annonce
Annonce
Annonce
Filmpremiere

Se Skyggen i mit øje før alle andre

Kultur

Efterårsferie på lokalt museum: Omvisninger og højtlæsning med kendt forfatter

Historie

Spritfabrikken Fortuna grundlagde Århusgade

Halloween

Kom til halloween ved Sortedams Sø og vind præmier til Superhelten

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

Kultur

Efterårsoplevelse for hele familien: Tag på rejse i havfruernes verden

Navne

DR-studievært: Det værste på Østerbro er, når der er Brøndby-trøjer i gaden - de er altså virkelig grimme

Indland

Dronningen overraskede dronningen på scenen: Ulf takkede af efter 40 sæsoner

Kultur

- Tag gaden tilbage til fællesskabet

Historie

Efter hed diskussion om nazisme: Mindeplade for omstridt islandsk forfatter pillet ned

Forsiden netop nu
Annonce