Annonce
Erhverv

Dengang var det ude på landet: Da der var produktion af læder på Jagtvej

Hertz Garveri og Skotøjsfabrik som det så ud omkring 1888, omkring der hvor Masnedøgade går ud til Jagtvej i dag. Foto fra bogen "Danmarks Industrielle Etablissementer" af N. Malmgren fra 1888
Der kan stadig findes spor af Hertz Garveri og Skotøjsfabrik i området omkring Jagtvej og Masnedøgade. Den sidste del af fabrikken blev nedlagt i 1972.

Abraham Hertz (1800-1875) etablerede i 1821 et garveri i Indre By, først i den daværende Prinsensgade og siden i større lokaler i Rosenborggade.

I 1869 overtog sønnen Meyer Hertz firmaet og flyttede det, i 1875, til landlige omgivelser på Østerbro, nærmere betegnet Jagtvej 211. Her byggede han et stort meget moderne garveri og en direktørbolig til sig selv ud mod Jagtvej.

Brønd uden pumpe

Fabrikken dækkede området Jagtvej 211, Masnedøvej og lidt af Tåsingegade. N. Malmgrens "Danmarks Industrielle Etablissementer" fra 1888 har en malende beskrivelse af den nyopførte fabrik med sit "174 fod lange og 26 fod brede bygning, bestående af en villa til direktøren, en forbygning med bolig for værkføreren samt kontor og lager. En mellembygning med Folkestue, skarvehus, Underlædergarveri og Barkloft, samt endelig en bagbygning med Overlædergarveri, Tougestue, Barkmølle og Varmekammer."


Garveriet blev forsynet med vand fra en artesisk brønd på området, dvs. en brønd hvor grundvandet presses op fra undergrunden uden behov for at pumpe det op,


Bagbygningen rummer også Smøre-, Valse- og Tørreloft. Garveriet blev forsynet med vand fra en artesisk brønd på området, dvs. en brønd hvor grundvandet presses op fra undergrunden uden behov for at pumpe det op, ligesom vandet havde en konstant temperatur sommer og vinter."

Annonce

Sko til Avedøre

Garveriet beskæftigede i 1888 cirka 20 arbejdere og behandlede omkring 5000 huder om året, som alle blev afsat lokalt i Danmark. I 1897 omdannede Meyer Hertz firmaet til et aktieselskab og overtog derefter hele aktiekapitalen i A/S Københavns Fodtøjsfabrik for i 1918 at fusionere med M. I Ballins Sønner til 'Ballin og Hertz'.

Fabrikken fungerede frem til starten af 1960erne, hvor garveridriften blev nedlagt, og i 1972 blev skoproduktionen flyttet til Avedøre Holme for helt at blive indstillet i 1974.

Annonce

Besat af unge

Fabrikslokalerne lå ubenyttede hen og blev i 1986 besat af unge. Det medførte, at de blev nedrevet året efter, og PFA, med arkitektfirmaet Vandkunsten, opførte den nuværende bebyggelse, hvor kun fragmenter af den gamle fabrik er bevaret. Blandt andet er nogle mure i cafeen i Masnedøgade fra Meyer Hertz villa.

Ejendommen fungerede som udlejningsejendom, ejet af PFA frem til 1. januar 2000, hvor beboerne købte den og etablerede andelsboligforeningen A/B Garvergården.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk


Garveri

Et garveri er en virksomhed hvor huder og skind garves, det vil siges behandles, og bliver til læderprodukter, for eksempel tøj og sko. Det er en produktion, som stort set ikke findes i Danmark længere.


Annonce
Kirke

Ja, du så rigtigt: Et æsel gik rundt i Koldinggade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Fik vild idé i snapsebrandert: Sebastian og Peter åbner 'fitnesscenter' for din kreative hjerne

Månedens Østerbrobutik

Damernes bodega - og der er også plads til mænd

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Erhverv

Nu er Kasper Würtz' sejr over Christian Bitz endelig i hus: - Den her afgørelse er næsten vigtigere end selve dommen

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Annonce