Annonce
Danmark

Dall: Bramsen skal invitere på fredsbevarende kaffe

Slipper forsvarsminister Trine Bramsen ud af den aktuelle ministerstorm, skal hun hurtigst muligt i gang med at få genopbygget forholdet til forsvarsordførerne, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall. Ministeren skal nemlig snart indlede forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Det står på side 1 i håndbogen for oppositionspolitikere: Jagt din minister.

Den opfordring har de borgerlige forsvarsordførere på det seneste demonstreret, at de har læst og forstået. For lige nu sætter de alt ind på, at regeringens nyeste, svage led, forsvarsminister Trine Bramsen (S), kan væltes. Den seneste sag, som har fået de borgerlige forsvarsordførere til at lugte blod, er sagen om Trine Bramsens transport med Marinehjemmeværnet i midten af august, hvor ministeren skulle fra Svendborg Havn til Ærø. En dag, hvor hun både besøgte Marinehjemmeværnet og deltog i et socialdemokratisk partiarrangement.

Derudover har Trine Bramsen i de borgerliges øjne formastet sig til at kalde forsvarschefen for en ”styrelseschef”, og det udestår stadig at blive afklaret, om hun, ministeriet og forsvaret sov i timen, da Taleban rykkede frem i Afghanistan, og der måtte iværksættes en akut evakuering af danskere i Kabul.

Annonce

Alt dette fik udenrigsordfører Marcus Knuth og forsvarsordfører Niels Flemming Hansen fra De Konservative til i sidste uge skarpt at kritisere forsvarsministeren og undre sig over regeringens støttepartier. I Berlingske spurgte de to politikere, hvorfor regeringens støttepartier "stadig holder hånden under Trine Bramsen som forsvarsminister."

"Vi har i hvert fald fået nok. Danmark fortjener en forsvarsminister, som vi kan stole på, og som står ved sit ansvar," skrev Knuth og Hansen i deres kommentar i avisen.

Også Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt bruger enhver anledning til at kritisere forsvarsministeren offentligt. En svækket Bramsen vil også give Lilleholt personligt en ekstra fordel: De er nemlig begge valgt på Fyn.

Mens det stadig er uafklaret om, hvor stort et ansvar for det kaotiske forløb om tilbagetrækningen fra Afghanistan der kan tilskrives Forsvarsministeriet, har ingen af støttepartierne tænkt sig at ville hjælpe de borgerlige partier med at vælte Trine Bramsen. Men forsvarsministeren kunne med fordel begynde at sætte vand over til en omgang fredsbevarende kaffe inden for den allernærmeste fremtid.

Det nuværende forsvarsforlig – den suverænt største politiske aftale på forsvarsområdet – gælder til og med 2023, men det er forventningen på Christiansborg, at regeringen allerede til næste år vil åbne forhandlingerne, så der dels sikres den fornødne tid til implementering af det nye forlig, dels sendes et signal til Danmarks allierede om, at vi øger vores bevilling til forsvaret. Og forsvarsforlig er traditionelt meget brede forlig. Logikken er, at forsvaret handler om rigets sikkerhed, og såkaldt ansvarlige partier vil virkelig gerne være en del af et forlig, som også fordeler mange milliarder kroner. Men hvis Trine Bramsen fortsat ikke er til at stole på, som flere borgerlige ordførere mener, så bliver det endog meget svært at lande et kompromis, som kan trække hen over midten i dansk politik.

Det er ikke første gang, at en socialdemokratisk forsvarsminister har haft det svært – både med systemet og ordførerne på området. Trine Bramsen kan spørge justitsminister Nick Hækkerup om, hvordan han så på ministerjobbet, da han fra 2011 til 2013 var forsvarsminister. Han var også ganske upopulær, fordi han skulle effektuere en række besparelser på forsvaret og blandt andet gennemføre sammenlægningen af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. Ved en rokade satte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt Nicolai Wammen ind som forsvarsminister, mens Nick Hækkerup rykkede til Udenrigsministeriet som handels- og europa-minister.

Har den fredsbevarende kaffe ikke den fornødne effekt, kan statsminister Mette Frederiksen blive tvunget til at lade sig inspirere af sin forgænger og skifte ud på ministerposterne.

Har den fredsbevarende kaffe ikke den fornødne effekt, kan statsminister Mette Frederiksen blive tvunget til at lade sig inspirere af sin forgænger og skifte ud på ministerposterne.

Casper Dall, politisk redaktør
Annonce
Annonce
Danmark

Bredt flertal indgår landbrugsaftale med bindende klimamål

Forsiden netop nu
Annonce