Annonce
Historie

Birger blev fanget af nazisterne i Tivoli: Han mindes foran sit hjem i Ribegade

Snublestenen der mindes Birger Mouritsen, som blev fanget af nazisterne i Tivoli i sommeren 1944. Foto: Thomas Frederiksen
Birger Mouritsen er et ukendt navn i Danmarkshistorien, men han spillede en særdeles afgørende rolle under krigen, hvor han reddede Informations grundlægger. Han blev fanget i Tivoli og dræbt i koncentrationslejr i 1944. Nu er der lagt en såkaldt snublesten for ham foran hans hjem i Ribegade.

Der blev lagt en sten i fjor for Arthur Ascher i Løgstørgade, og nu er der lagt en ny snublesten i Ribegade.

Siden 1992 er der nedsat 74.000 sten i mere end 24 lande. Hver sten lægges, hvor et offer for nazismen har boet eller arbejdet. Deraf er to nu på Østerbro.

Arthur Ancher, som der er en sten for ud for Løgstørgade 19, var jøde, mens Birger Mouritsen, der mindes ud for Ribegade 2, var med i modstandsbevægelsen.

Annonce

Birger Mouritsen er forholdsvis ukendt, men uden hans indsats kunne den danske medieverden have set helt anderledes ud. Han var livvagt for Børge Outze, der stod bag det illegale nyhedsbureau Information, som blev til en avis med Outze som chefredaktør ved befrielsen 5. maj 1945 og siden har været blandt de toneangivende danske aviser.

Pølsevogn på Lille Triangel

Og det var gennem en indsats fra Birger Mouritsen, at Børge Outze lige netop ikke blev fanget af nazisterne i sommeren 1944. Det skriver journalist Alex Frank Larsen, som har en fortid på blandt andet Information, om for mediet POV International.

Den 22-årige Birger Mouritsen rejste sig, gav tegn til de to andre om at gå, snuppede selv Børge Outzes mappe fra den tomme stol og kaldte på tjeneren for at betale.

Alex Frank Larsen skriver om anholdelsen i Tivoli

Alex Frank Larsen har skrevet flere bøger om Informations grundlægger Børge Outze. Derigennem har han fået kendskab til Birger Mouritsen, som han anbefalede den danske komité for snublesten at mindes i Ribegade. Et forslag de fulgte.

Birger Mouritsen, som havde været værnepligtig i marinen og var kontorelev hos firmaet Brødrene Dahl i Indre By, blev engageret i modstandskampen gennem en pølsevogn på Lille Triangel, hvor han havde opfattet, der var noget særlig aktivitet omkring.

Det var ikke fremmed for familien at engagere sig. Hans far - Alfred Mouritsen som var matrosoverkonstabel og tilknyttet flåden - havde sejlet jøder til Sverige. Sønnen Birger blev  livvagt for Børge Outze.

Annonce

Forvekslet med Outze

I POV International skriver Alex Frank Larsen om anholdelsen i Tivoli 2. juni 1944, hvor Børge Outze sad på Café Nord over for Grøften sammen med tre hjælpere. Outze var gået hen til en telefonboks, og de tre hjælpere så nogle mistænkelige folk nærme sig bordet. For at redde Børge Outze spillede Birger Mouritsen rollen som ham. Alex Frank Larsen skriver:

'Den 22-årige Birger Mouritsen rejste sig, gav tegn til de to andre om at gå, snuppede selv Børge Outzes mappe fra den tomme stol og kaldte på tjeneren for at betale. I samme sekund blev de anholdt, lænket til hver sin tysker med håndjern og ført bort, mens hele Tivoli blev omringet under en storstilet razzia og alle udgange spærret.

Det lykkedes Børge Outze at slippe ud gennem restaurant Keglebanen ved siden af Nimb. Som det første ringede han til Birgers mor på Østerbro, så hun nåede at brænde alle sønnens navnelister og kuverter i kakkelovnen, inden Gestapo brasede ind ad døren i Ribegade.'

Læs hele Alex Frank Larsens artikel i POV International her.

Annonce

100 år i år

Børge Outze mødte Birgers forældre Agnes og Alfred Mouritsen og fortalte dem, hvad der var sket med deres eneste søn. Faderen tilbød samtidig sin hjælp i modstandsbevægelsen.

I artiklen fremgår det, at Birger Mouritsen i fangeskab glædede sig over, at det var lykkedes at forhindre, at Børge Outze blev fanget af nazisterne. Han var samtidig tilsyneladende fuld af optimisme omkring sin egen skæbne, men han endte sine dage i koncentrationslejren Neuengamme syd for Hamburg 28. november 1944, 23 år gammel. Han ville være fyldt 100 år 18. juni i år.

Udover snublestenen i Ribegade er der også en mindetavle for Birger Mouritsen i Mindelunden.

Annonce
Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Penge

Har ikke åbnet sin PlayStation i otte år: Nu håber Christian fra Østerbro at få 22.000 kroner for den

Årets Østerbrobutik

Spisested blev Årets Østerbrobutik: Vi er så taknemmelige

Kultur

Hvad gør vi nu lille du? Du kan læse guiden her, der er både noget for børn og voksne!

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Indland

Dronningen overraskede dronningen på scenen: Ulf takkede af efter 40 sæsoner

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Annonce